Zagreb je najnesigurnija metropola što se tiče prometa

Pixabay / Ilustracija

Od svih zemaljla članica EU, Zagreb ima najviše poginulih.

U Hrvatskoj je broj poginulih u prometu napokon smanjen od 2011. do 2014. godine, ali u 2015. ponovo je došlo do značajnog pogoršanja stanja i u prometu je poginuli 348 osoba. Godinu nakom, u 2016. taj broj se ponovo smanjio na 307 osoba.

Upravo ti podaci bili su povod za okrugli stol “Aktulno stanje sigurnosti cestovnog prometa” kojeg je organizirala udruga Sigurnost u prometu u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti.

Među ostalim, na okruglom stolu su izneseni podaci sa 72 poginula u prometu na milijun stanovnika, za usporedbu, prosjek EU je 51 poginuli na milijun stanovnika. Broj poginulih vozača prošle godine bio je manji nego 2015. godine, ali poginulo je 67 pješaka što je šest više nego predhodne godine. Hrvatski cilj je smanjiti broj poginulih u promet u na najviše 213 i to do 2020. godine.

Europsko vijeće za sigurnost u prometu, pak, objavilo je podatke o poginulima u europskim metropolama. Zagreb se ovdje našao na posljednjem, najgorem mjestu sa šest poginulih na 100.000 stanovnika, što je najviše od svih metropola.

Najsigurnije je u Stockholmu sa 0,7 poginulih, a nakon toga je Beč a 1,1 te Berlin i Dublin s 1,2 poginula. Sudeći po ovim podacima, šest puta je vjerojatnije da ćete poginuti u prometu u Zagrebu nego u Stockholmu.

Ostvarivanju cilja smanjenja broja poginulih odmaže prosječna starost vozila u Hrvatskoj koje je gotovo 15 godina i sve više raste, posebno nakon ulaska u EU.

 

Osim što nam je sigurnost sramotno niska, troškovi po poginulima su vrlo visoki. Tako oni za jednog poginulog iznose oko 1,3 milijuna eura, za teže ozlijeđenog 173,300 eura, a za lakše ozlijeđenog 13.300 eura. Ukupan trošak prouzročen prometnim nesrećama u Hrvatskoj se procjenjuje na oko 2,5 posto BDP-a.

>>> Dvoje pješaka teško ozlijeđeno u naletima automobila


Komentari