RAK VRATA MATERNICE: Spriječite bolest i otkrijte ju na vrijeme

Ne zaboravljajte na redovite kontrole i Papa test!

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena i u kritičnoj su skupini žene od 25 do 64 godine, ali se može spriječiti i otkriti na vrijeme.

Ovo je 10 istina koje biste trebali znati o raku maternice.

1. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena!

Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena te treći uzrok smrtnosti od raka u žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 000 žena umre od te bolesti.

2. U Hrvatskoj svaki 2. dan umre jedna žena od raka vrata maternice

Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od raka vrata maternice umre jedna žena.

3. Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7% slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.

4. HPV se prenosi spolnim kontaktom

HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa i može se prenijeti izravnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tijekom snošaja. Infekcija HPV-om najčešća je u adolescenata, a rak vrata maternice u žena između 35 i 55 godina.

5. Svaka druga seksualno aktivna osoba je zaražena s HPV-om

Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je s HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj s HPV-om je zaraženo oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca.

rak maternice

6. Smrtnost od raka vrata maternice je 50%

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 200 žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina.

Od 1 200 000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418 000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene.

7. Rak vrata maternice može se otkriti na vrijeme

Papa test je jednostavan test kojim se može otkriti rak vrata maternice i abnormalne stanice u vratu maternice, ali on ne upućuje na glavni uzrok pojave raka i abnormalnih stanica što je posljedica trajno prisutne infekcije “visoko rizičnim” tipovima HPV-a.

Drugi nedostatak Papa testa je 20 – 40% lažno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi tekuća citologija jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja od 5%.

8. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije

Budući da HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma, većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa.

Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica: nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega. Tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za 90% svih slučajeva spolnih bradavica.

Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a, poput tipova 16, 18, 31 i 45, može dovesti do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u području spolovila. HPV tipovi 16 i 18 su zajedno odgovorni za 70% slučajeva raka vrata maternice.

9. Rak vrata maternice može se spriječiti

Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni. Danas je dostupno cijepivo koje može zaštiti žene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice.

10. Cijepljenjem se sprečava rak vrata maternice

Prvo cjepivo protiv HPV-a i raka vrata maternice, koje se koristi u SAD-u i EU, dostupno je i na hrvatskom tržištu. Cjepivo štiti od infekcije s četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18 koji su uzrokom 70% karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11 koji uzrokuju oko 90% spolnih bradavica.

Cjepivo je 100% učinkovito u sprečavanju HPV infekcije, nastanku prekanceroznih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ, te spolnih bradavica.


Komentari