PRIRODNE BOJE ZA PISANICE: Evo kako najlakše dobiti žutu, zelenu ili rozu

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim što se jaja mogu obojati prirodnim, a ne umjetnim putem, postoji mnogo trikova kako da ništa u procesu bojanja ne pođe po zlu. 

Kako jaja ne bi puknula prilikom bojanja, trebala bi prije kuhanja biti na sobnoj temperaturi. Isto tako, ukoliko vas to privlači, pisanice možete obojati i starim trikom, tako da se poslužite malim biljkama poput djeteline i stavite ih u hulahopke. Tako će te na pisanici dobiti lijep motiv. Što se tiče pak bojanja, najviše boja možete dobiti od namirnica koje imate u kući.

Žuta boja

U litru vode stavite tri žlice kurkuma ili šafrana u prahu i dvije žlice octa.

Žuta prema narančastoj

Ukoliko želite takvu boju, treba vam ljuska nekoliko glavica crvenog luka koju ćete dodati u vodu s dvije žlice bijelog octa. Za narančastu boju potrebno vam je nekoliko žlica crvene paprike i dvije žlice bijelog octa.

Ružičasta ili crvena

Crvene tonove lako možete dobiti tako da u kipuću vodu dodate četiri šalice nasjeckane cikle. Također, pomoći će vam i sok od konzerviranih višanja, u kojega ćete direktno staviti jaja.

Zelena

Za zelenu boju među najboljim su namirnicama kopriva, špinat ili poriluk, a također ih prokuhajte u vodi.

Plava

Za plavu boju u litru vode stavite tri šalice sjeckanog ljubičastog kupusa. Nakon što u njoj jaja odstoje pola sata, dobit će plavu boju. Želite li da ona bude još intenzivnija, jaja ostavite u hladnjaku preko noći, piše Likaclub.eu.


Komentari