Ozbiljno upozorenje: ‘Djeci i starijima prijeti opasna bakterija, simptomi slični gripi!’

Screenshot

Infektolozi, epidemiolozi i pedijatri upozorili su na opasnu bakteriju pneumokok koja može dovesti i do upale mozga. Simptomi su slični gripi, pa mnogi ni ne znaju da je riječ o ovoj smrtonosnoj bakteriji. Najugroženije skupine su djeca vrtićkog uzrasta te osobe starije dobi. Jedina prevencija, poručuju stručnjaci, je cjepivo. Ono je besplatno za rizične skupine, a ostali ga mogu kupiti, jer trenutačno nije u nacionalnom kalendaru cijepljenja.

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se u nacionalnom kalendaru cjepiva u gotovo svim zemljama EU osim u Hrvatskoj i Estoniji, a struka se slaže da je to cijepljenje potrebno uvrstiti u kalendar obaveznog cijepljenja kako bi se smanjio broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu “Cijepljenjem protiv pneumokoka – prevencijom do zdravijeg djetinjstva”.

Na okruglom stolu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” o važnosti cijepljenja protiv pneumokoka, posebice djece i starijih od 65 godina te kroničnih bolesnika upozorili su infektolozi, epidemiolozi i pedijatri.

Upozorili su kako pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti i vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Goran Tešović rekao je kako djeca mlađa od dvije godine i stariji od 65 godina imaju najveće šanse za oboljevanje od pneumokoknih bolesti, a posebice djeca i stariji koji imaju urođene bolesti.

Istaknuo je i da sve zemlje koje su u univerzalno cijepljenje djece uvele cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bilježe značajan pad u pobolu od invazivnih i respiratornih bolesti uzrokovanih pneumokokom, kako među cijepljenima, tako i u cjelokupnoj populaciji, piše dnevnik.hr.


Komentari