Otrovne kemikalije i teški metali u kozmetici: Donosimo popis proizvoda koje treba izbjegavati

FOTO: Pixabay

U SAD-u postoji radna grupa za okoliš, EWG, koja nadgleda tržište kozmetičkih proizvoda upozoravajući na štetne sastojke koje mogu sadržavati.

Otrovne kemikalije i teški metali se nalaze u gotovo svakom komercijalnom kozmetičkom proizvodu. Jedino rješenje je odlazak u specijalizirane trgovine sa zdravijim proizvodima ili direktna kupovina od proizvođača prirodne kozmetike koja postaje sve aktualnija.

Međutim, jedina garancija koju imate je da svaki proizvod detaljno proučite, svaki sastojak trebate ispitati koliko je opasan za zdravlje i tek tada taj proizvod koristiti. Zdravlje nema cijenu i svakako valja odvojiti nekoliko minuta za informiranje o onome što koristimo.

Svjetska baza podataka štetnih kozmetičkih proizvoda i sastojaka

U SAD-u postoji radna  grupa za okoliš, EWG,  koja nadgleda tržište kozmetičkih proizvoda upozoravajući na štetne sastojke koje mogu sadržavati. Oni imaju kompletnu bazu podataka (na svojoj web stranici http://www.ewg.org) gotovo svih kozmetičkih proizvoda gdje možete pogledati koju ocjenu je dobio određeni proizvod, koje kemikalije u sebi sadrži i koje proizvode bi svakako trebali izbjegavati.

EWG navodi koja je njihova misija: „Naša je misija pri EWG-u da iskoristimo moć informacije kako bismo zaštitili ljudsko zdravlje i okoliš. EWG-ova baza podataka ‘Skin Deep’ vam daje praktična rješenja za zaštitu vas i vaše obitelji od svakodnevnog izlaganja kemikalijama. Pokrenuli smo ‘Skin Deep’ 2004.g. kako bismo stvorili online sigurnosne profile za proizvode osobne higijene i kozmetiku. Naš cilj je uskočiti tamo gdje su industrija i vlade zakazale.

Korporacijama je dopušteno koristiti gotove sve sastojke koje zažele. Američka vlada ne pregledava sigurnost tih proizvoda prije nego su pušteni u prodaju. Naši znanstvenici uspoređuju sastojke na proizvodima za osobnu higijenu i kozmetici s približno 60 različitih baza podataka s kemikalijama.

Sada, nakon osam godina, EWG-ova baza podataka vam omogućava vrlo jednostavno i brzo pregledavanje sigurnosti vrlo širokog raspona kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka koji se inače kupuju u trgovinama. S otprilike jedan milijun posjetitelja mjesečno na našoj web stranici, EWG ‘Skin Deep’ je svjetski najveći sigurnosni vodič proizvoda za osobnu uporabu.”

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]EWG znanstvenici preporučuju izbjegavanje proizvoda s ovim sastojcima:

  • Fragrance, dyes (boje)
  • DMDM hydantoin i imidazolidinyl urea
  • Methylchloroisothiazolinone i methylisothiazolinone
  • Parabeni tj. sve što završava s -paraben
  • PEG
  • Kemikalije koje završavaju s -eth
  • Sodium lauryl ili laureth sulfate
  • Triclosan i triclocarban
  • Triethanolamine (TEA)
    (neki sastojci su ostavljeni u cijelosti na engleskom jeziku jer se takvi većinom i navode na kozmetičkim proizvodima)

EWG popis proizvoda koje treba izbjegavati:

  • Anti-age kreme s laktoznom, glikoznom, AHA ili BHA kiselinama
  • Boje za kosu koje sadrže amonijak, peroksid, p-fenilenediamin, diaminobenzen, ali i sve tamne trajne boje za kosu
  • Tekuće sapune s triklosanom
  • Lakove za nokte i odstranjivače laka s formaldehidom[/box]

Mnogi proizvođači se služe raznim trikovima kako ne bi morali navesti sve komponente u svojim proizvodima. Na primjer, ne stavljaju direktno konzervans formaldehid u proizvod nego stavljaju tvari koje ga aktivno ispuštaju u samom proizvodu. Na taj način nisu slagali, a njihov konzervans formaldehid obavlja svoju funkciju. Kako biste izbjegli sve ove teške metale i otrove na svojoj koži i na kraju u svojoj krvi, morate postupati kao pravi detektiv.

Oprez za mlade majke i trudnice

Ovo upozorenje je naročito važno za majke i trudnice kako bi sačuvale zdravlje svoje nerođene bebe.

Najlakše bi bilo jednostavno ne koristiti nikakvu kozmetiku tijekom trudnoće ili potražiti proizvođače prirodne kozmetike. Svaka majka bi si trebala dati truda i proučiti sama što je dobro za nju i njezino dijete i time izbjegavajući većinu od 300 kemikalija pronađenih u krvi pupčane vrpce. Na taj način možete biti nagrađeni rođenjem u potpunosti zdravog djeteta.


Komentari