Davor Bernardić uvjeren da Vlada neće dočekati kraj mandata

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u intervjuu za subotnji “Jutarnji list” kako sama činjenica da je Vladi koalicijski partner HNS umanjuje njezine izglede da dočeka kraj mandata te poručio da se SDP priprema preuzeti odgovornost za Hrvatsku i da će “sutra biti vladajuća stranka”.

Bernardić je u intervjuu uputio niz kritika na račun premijera, predsjednice države, ali i oporbenih stranaka Mosta i Živog zida. Ne zabrinjava ga, kaže, mogućnost da Živi zid u rejtingu prestigne SDP te poručuje da će račune položiti tek nakon održanih parlamentarnih izbora.

U ocjeni premijera Andreja Plenkovića ustvrdio je kako “nema reformi, nema odlučnosti i nema stavova oko ključnih pitanja”.

“Dosad nisam vidio niti jednu reformu, niti jedan riješen problem”, istaknuo je.

Kritički se osvrnuo i na predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović te ocijenio da njezini zadnji potezi ostavljaju dojam da predsjednica želi postati predvodnicom “rigidne desnice u Hrvatskoj”, što, istaknuo je, nije dobro za zemlju.

Upitan za ambicije bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, o kojem su mediji zadnjih dana pisali kao o mogućem nezavisnom kandidatu za predsjednika Republike, odgovorio je da je s Milanovićem u kontaktu, no da ne razgovaraju o tome.

“Ne mogu odgovarati na hipotetska pitanja. Da bi netko bio kandidat, treba to i izreći, a u SDP-u postoje procedure i mehanizmi kako se određuje kandidat za predsjednika države”, rekao je Bernardić.

Poručio je i da će SDP imati svog kandidata a tko će to biti, bit će odlučeno unutar stranke.

Govoreći o akcijskom planu za dizanje rejtinga SDP-a, koji je po nekim istraživanjima krajem prosinca pao na 18,9 posto, istaknuo je da će se jedan dio tog plana utvrditi tijekom vikenda u Ogulinu gdje će se okupiti članovi proširenog Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a.

Smatra i da su građani počeli SDP-u vraćati povjerenje, a oscilacije u rejtingu su, kaže, normalna stvar u životu jedne stranke.

Istaknuo je i da ne bježi od vlastite odgovornosti, no na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako Živi zid postigne bolji rejting od SDP-a, odgovorio da će račune položiti tek nakon parlamentarnih izbora “sukladno Statutu stranke”.

Na pitanje o Mostu i Živom zidu kao prihvatljivim koalicijskim partnerima nije izravno odgovorio, obje stranke nazvao je protestnim i alternativom te izjavio kako se mostovci “moraju nositi s činjenicom da su ipak dva puta doveli HDZ na vlast”.

“U Mostu ima svega, ali činjenica jest da su više desno”, rekao je Bernardić.

Za Živi zid je rekao da su dobro detektirali neke probleme, ali i da neke njihove ideje zabrinjavaju.


Komentari