‘Borba’ za zelene površine: Jesu li psi istjerali djecu iz parkića?

Zdravka Vukovic

“Više nema čistog mjesta za igranje djece”.

Naša čitateljica fotografirala je tužan prizor u dječjem parkiću u Sigetu. Naime, ovim parkićem ne odzvanja dječji smijeh jer u njemu nije bilo niti jednog jedinog djeteta, unatoč lijepom vremenu.

Doduše, navedeni park izgleda poprilično otužno te je, prema svemu sudeći, bio na meti nečijih “kreativnih izričaja”.

No, naša čitateljica tvrdi da problem leži u nečem drugom.

“U Sigetu u dječjem parku više nema čistog mjesta za igranje djece od pasa!” napisala nam je čitateljica Zdravka.

Zdravka Vukovic
Zdravka Vukovic

S ovom tvrdnjom ne susrećemo se prvi put. Naime, kandidat za gradonačelnika grada Zagreba, Mate Knezović, vrlo često ponavlja kako mu se roditelji s malom djecom žale na neodgovorne vlasnike pasa koji svoje četvronožne prijatelje izvode na obavljanje nužde upravo u neki od dječijih parkova.

Kako Knezović govori, ovako ponašanje potrebno je sankcionirati jer se u većini dječjih parkova vidi samo pseći izmet.

Dječji parkovi posebno su naznačeni, a psima je ulaz u njih zabranjen što jasno pokazuje ploča na samom ulazu u park. Isto tako, većini odgovornih vlasnika pasa, na pamet ne bi palo svoje njuške voditi na vršenje nužde u dječji park, postojala na ulazu ploča sa zabranom ili ne.

Mali broj parkova za pse

No, Zagreb ima veliki problem sa nedovoljnim brojem zelenih površina za njegove četveronožne stanovnike. Prema nekim procjenama u Zagrebu živi oko 60 000 pasa.

Naravno, potreba za šetnjom, istrčavanjem i igrom ovisi od pasmine do pasmine, no složit ćete se, ova brojka jasno kazuje da je potrebno osigurati dovoljan broj zelenih površina za zagrebačke njuške.

S druge strane, u Zagrebu postoji 7 parkova namjenjenih psima. Ipak, da svaki zagrebački kvart i dobije po jedan vau park ( što je nužno potrebno), postojat će oni kojima jednostavno nije važno hoće li njihov pas nuždu vršiti u dječjem parku ili susjedu pred vratima.

Upravo zbog toga, građani iščekuju da gradonačelnikova “pseća policija” napokon profunkcionira. I to ne samo na papiru.

Nisu krivi psi, krivi su vlasnici.

 


Komentari