8 razloga zašto redovito ići na pedikuru

Vaša su stopala ogledalo vašeg zdravlja i najčešće se na njima vide prvi simptomi ozbiljnijih medicinskih problema. Njegujte ih kako i zaslužuju!

Ljeto je gotovo, s njime i sezona otvorenih cipela i već smo uskočili u tenisice i omiljene nam čizme. Stopalima smo veću pažnju posvećivali prije i tijekom toplijih mjeseci, a u hladnijem dijelu godine skloni smo zanemariti ih vodeći se logikom da su ionako stalno skrivena u debelim čarapama i jesensko-zimskoj obući. To je jedna od najvećih greški koju po pitanju njege tijela radi puno nas.

Mislite da je pedikura samo povremeni način da se opustite, malo si ugodite i uredite nokte? Krivo! Ovaj tretman je puno više od toga i ako ga se prakticira redovito pruža prednosti za cjelokupno zdravlje, posebice kod sportaša i ljudi koji imaju problema s cirkulacijom.

Donosim vam 8 razloga zašto je dobro redovito njegovati vaša stopala.

1. Stopala zaslužuju njegu

U prosjeku čovjek napravi od 5.000 do 20.000 koraka dnevno. To je puno i možemo reći da su stopala bitan transportni pogon našeg tijela. Unatoč tome, vrlo često stopala doživljavamo „zdravo za gotovo“ i ne pružamo im njegu koju zaslužuju.

Pedikura-1

2. Učinite nešto lijepo za sebe

Pedikura je jedan od najboljih načina da si ugodite, a poznata je po tome i da otklanja stres, nešto s čime zasigurno svi imamo iskustva. Kombinirana s masažom stopala, pilingom, maskom ili parafinskom kupkom, pedikura ima umirujući i relaksirajući efekt.

3. Sprječava potencijalne probleme

Kvalitetna njega stopala prevenira probleme zadebljane kože, žuljeve, kurje oči, urasle nokte i moguće infekcije. Redovno uklanjanje zadebljanja kože na stopalima (prvenstveno petama!) pomaže u sprječavanju većih nakupina kože, a kasnije i pucanja kože.

Pedikura-2

4. Sprječava urastanje nokata

Dugi nokti mogu oštetiti čarape ili čak izmijeniti način na koji hodate. Ako predikuru radite u kućnoj radinosti morate paziti na mnoge stvari: nokte ne smijete odrezati previše kako ne biste uzrokovali njihovo urastanje, a ista je stvar i kod turpijanja – morate paziti da oblik nokta prati kutikulu. Zatim trebate isturpijati i rubove tako da budu glatki. Sve nabrojano profesionalna kozmetičarka točno zna kako napraviti da ne pretjera i povrijedi stopala, a bez znanja kod kuće se to svakome može lako dogoditi.

5. Pravilno držanje tijela

Pedikura nam također pomaže u pravilnom držanju tako da omogućava ugodnije stajanje i hodanje na nogama.

Pedikura-3

6. Hidratacija

Pedikura uključuje namakanje u toploj vodi te masaže s uljima i losionima koji pomažu očuvati vlažnost stopala. Kod hidratiziranih stopala manja je vjerojatnost pojave žuljeva ili nekih drugih problema tipičnih za ona nenjegovana. Osim toga, ima li išta bolje od opuštanja u salonu dok nam se stopala namaču u toploj i mirisnoj vodi, a vani se temperatura sve više spušta?

7. Odstranjivanje mrtvih stanica

Mnogi od nas rijetko se sjete napraviti dobar piling stopala. Uklanjanje mrtvih stanica kože pomaže njezinoj obnovi čime ona postaje glađa i općenito oku ugodnija. A pedikura uključuje i piling. Uz to, ispucana koža može poderati čarape, prije svega najlonke. Uz redovitu pedikuru stopala će biti glatka, a čarape čitave.

Pedikura-4

8. Potiče cirkulaciju

Najbolji dio pedikure u salonu mnogima je masaža, kada je ona uključena u tretman. A jeste li znali da masaža pomaže u poboljšanju cirkulacije i olakšava napetost u zglobovima i stopalima? Bolja cirkulacija u stopalima znači manje boli i pomaže pri distribuciji topline u cijelom tijelu te smanjuje mogućnost pojave proširenih vena.

Stopala su dio tijela koji u odnosu na neke druge često zaboravljamo njegovati. Zdrava stopala su važna za naše cjelokupno zdravlje stoga ih nemojte zanemarivati. Bilo da idete u salon ili pedikuru radite kod kuće, pobrinite se da stopala svakih nekoliko mjeseci uživaju u tretmanu koji im pomaže da ostanu zdrava.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zagreb.info i Mysterion daruju!

Portal Zagreb.info i kozmetički salon Mysterion jednoj čitateljici daruju tretman pedikure. Sve što trebate je u komentaru ispod ovog članka napisati točan odgovor na nagradno pitanje „Koliko svakodnevno napravimo koraka?“ i na našoj službenoj Facebook stranici provjeriti ostale detalje i uvjete. Nagradna igra traje do ponedjeljka, 25. rujna kada ćemo dobitnicu odabrati putem stranice random.org. Sretno![/box]

monika antunović kundih

Autorica: Monika Antunović Kundih

Vlasnica kozmetičkog salona Mysterion i stručnjakinja za microblading (japansku metodu iscrtavanja obrva). Tečajeve za Abalico i Alessandro nokte završila je 2001. Četiri godine kasnije položila je ARTDECO tečaj za šminkanje i dodatne, napredne tečajeve za usavršavanje kamuflaže i večernjeg make up-a te za oblikovanje obrva (HD brows, threading). Slijede edukacija za ekstenzije trepavica Abalico 2008. te Privé Microblading Academy by Tatjana Damjanović 2014. U 2015. pohađala je usavršavanje za Lash Perfect ekstenzije trepavica i obrva u Londonu, a iste godine u Beču položila ispit za edukatora microbladinga.


Komentari