ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Broj ubojstava žena u Hrvatskoj je u porastu, a što po pitanju tog radi država?!

khoobsurati.com / ILUSTRACIJA

Na današnji se dan obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Broj ubojstava žena – femicida – u Hrvatskoj je u porastu, a najčešće je riječ o ubojstvu vatrenim oružjem za koje postoji sumnja da je u ilegalnom vlasništvu.

Ono što treba uvijek imati na umu je to da je nasilje nad ženama najčešće prisutno dulje i vrlo često su s njim već upoznate nadležne institucije. 

“Meni se čini da je hrvatsko društvo jedno patrijarhalno, tradicionalno društvo u kojem je agresija vrlo uobičajen, sastavni dio življenja. Dakle, kod nas agresija postoji u svim dobima. Postoji u vrtiću, osnovnoj školi, postoji i tinejdžerska agresija, pa i ona u braku, ali i na radnom mjestu. Instrumenti društva to moraju spriječavati, ali ja nisam siguran kako to izvesti. Dakle, žena koja odlazi od muža možda stvarno nekada mora otići u sigurnu kuću, ali nije to valjda jedini način da bude fizički zaštićena na anonimnom mjestu“, ispričao je nedavno psiholog Ivan Modrušan za naš portal Zagreb.info.

>>>PSIHOLOG ZA ZAGREB.INFO: ‘Nismo divljaci, ali u hrvatskom društvu agresija je sastavni, uobičajeni dio života’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je da žele osvijestiti kroz rad državnih institucija i edukacije stručnih osoba, pa i medijskim istupima da je ovo društveni javni problem.

“Nažalost, danas statistike pokazuju da žene trpe u dugotrajnim vezama i preko 10 godina obiteljsko nasilje. Ono što nam pokazuju posljednji slučajevi, tu radikalizaciju i brutalizaciju sadašnjih bivših partnera, u trenutku kada se odluče odvojiti i kad kažu ne takvom obliku zajedničkog života, jednostavno završavaju sa smrtnim ishodom”, kazala je Ljubičić, piše zagrebancija.com.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović kaže da joj se čini da Hrvatska, što se tiče normativnog okvira, zaostaje za regijom.

“Naime, države iz regije su ratificirale Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, a Hrvatska nije. To je žalosno, zabrinjavajuće i nedopustivo. Mislim da Hrvatska treba sutra ratificirati Istanbulsku konvenciju i što prije unaprijediti svoj zakonski okvir na tom području”, zaključila je Šimonović.

faktiv

Akcija ‘Država je odgovorna za ubojstva žena’ na Cvjetnom

Feministički kolektiv “fAKTIV” održao je u podne prosvjednu akciju “Država je odgovorna za ubojstva žena” na Cvjetnom trgu. Akcija je napravljena dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama koji se održava 25. studenog, a održana je i povodom četiri ubojstva žena od strane njihovih (bivših) partnera u posljednja dva mjeseca.

“Poručujemo kako država snosi odgovornost za ova ubojstva jer slučajeve nasilja ne istražuje temeljito, jer ne osigurava sustav podrške ženama žrtvama nasilja, jer se nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno. Odgovorna je jer nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

Istanbulska konvencija predstavlja međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji su države potpisnice dužne primjenjivati na sve oblike nasilja prema ženama. Hrvatska je Konvenciju potpisala 2013. godine i jedina je država u regiji koja je još nije ratificirala.

“Umjesto toga, sustav i institucije, kojima je posao štititi svoje građanke, biti im na usluzi u borbi protiv zločina i osigurati ostvarenje njihovih ljudskih prava, odgovornost prebacuju na žrtve i otežavaju im izlazak iz kruga nasilja”, kažu u “fAKTIV”-u.

“Stajale smo u veljači ove godine, stojimo danas, stajat ćemo dok god društvo, a posebno oni koji kroje i provode zakone, ne ispune naš zahtjev – preuzmite odgovornost za ubojstva žena”, poručuju aktivistkinje.

wikimedia
wikimedia

Četiri sestre Mirabal su nazvane Las Mariposas (hrv. leptiri)

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila, obilježava se 25. studenog. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (hrv. leptiri).

Kobnoga dana tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama. Ujedinjeni narodi 1999. godine proglasili su 25. studenog Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Spomenimo da se u Hrvatskoj obilježava i Nacinalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i to 22. rujna.

Naime, tog datuma 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.


Komentari