Vječita dvojba građana: Kupiti pravi ili umjetni bor?

FOTO: Max Pixel

Uoči Badnjaka i Božića mnogi prolaze kroz najveću dvojbu

Božićno drvce neizostavni je dio i simbol blagdanskog ugođaja, a građani najviše uživaju upravo u ukrašavanju svog bora, bilo kuglicama, cvijećem, jabukama, pa čak i svilenim bombonima. No prije veselja uoči Badnjaka, kićenja i bora mnogi prolaze kroz najveću dvojbu – kupiti umjetnu jelku ili pravi, prirodni bor?

Građani pravi bor uglavnom biraju zbog karakterističnog mirisa i jedinstvenog doživljava, a u pravilu su i jeftiniji od umjetnih. Međutim, prirodni bor nije ekonomičan, koristi se samo jednom, neovisno o tome je li u tegli ili odrezan, na sobnim temperaturama iglice se brzo osuše i osipaju pa predstavljaju i strah od požara, koriste se pesticidi kod uzogja, a tu je i potrošnja energenata kod uzgoja i transporta.

Uz to, mnogi Zagrepčani složili su se da je svake godine isti grozan prizor po gradu kada su ulice pune borova nakon Božića stoga radije biraju umjetni bor.

Iako sam godinama zagovarala pravi, jednostavno mi je grozno kad ih ljudi bacaju po ulicama poslije Božića“, ustvrdila je Tatjana koja je svoj naručila putem stranice Pikabooshop.

Umjetni – jednom kupiš, imaš ga godinama, a i treba čuvati drveće“, nadovezala se građanka. S njom se složila i Petra koja smatra da je sramota da u današnje vrijeme uzmemo pravi bor, koristimo ga dva tjedna i bacimo u smeće umjesto da štitimo prirodu.

No, nekim građanima, iako najveća smetnja budu iglice koje otpadaju, favorit je ipak pravi bor.

Nema te simetrije na umjetnom boru koji može nadoknaditi miris pravog bora i odlaska u kupovinu i biranja. To nam je obiteljska tradicija. Zato uvijek pravi“, kazala je Valerija, a s njom se složila i Doris: “Uzmite u tegli. Nema otpadanja iglica, puno ljepše izgleda, možeš ga posaditi negdje ili jednostavno imaš za drugu godinu.

Jedna je građanka rezimirala odabir u dvije rečenice: “Ako u boru tražiš savršenstvo u simetriji, lijepe grančice, boju po želji i bez zezancije s opadanjem iglica, onda umjetni. Ako tražiš jedinstvenost, miris i tradiciju, onda pravi, i to onaj u tegli.


Komentari