U zagrebačkoj obitelji, od četvero djece čak troje ima dijabetes tipa 1

flickr

U zagrebačkoj obitelji Muratović od četvero djece u obitelji čak troje ima dijabetes tipa 1, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.

Benedikt (4,5), Margareta (3) i Dominik (2) odmalena žive s ovom bolešću, a njihova najstarija sestra Magdalena (6), iako još nije bolesna, ima visok rizik i predispozicije pa je moguće da će i ona oboljeti.

Obitelj se s dijabetesom suočila u travnju 2016. kada je troipolgodišnji Benedikt počeo je pokazivati prve simptome.

“Brzo smo prebrodili taj novi šok. Danas više nemamo vremena za padanje u loša raspoloženja, nego smo usmjereni na konkretne situacije. Drži nas činjenica da se i uz dijabetes može normalno živjeti i postizati uspjehe”, rekla je majka Monika za 24sata. Ona odnedavno radi na pola radnog vremena kako bi mogla kvalitetnije skrbiti o djeci.

Davanje inzulina svakodnevna je muka kod tako male djece, a prehrana je strogo regulirana. Maleni, kaže mama, često pitaju za banane, Čokolino, bijeli kruh i palačinke, no nažalost, to ne smiju jesti. Kako bi djeci olakšali svakodnevno mjerenje šećera i izbjegli da ih bezbroj puta bodu tijekom dana, vlastitim su novcem nabavili senzore koji se stave na ruku. Unatoč tome, optimizma u ovoj obitelji ne nedostaje.

Pročitajte više na 24sata.


Komentari