Stalno ih jedemo: Osam namirnica koje nikako ne smijete kombinirati

FOTO: Pixabay

Štete vašem organizmu.

Neke kombinacije namirnica jesu ukusne, ali nisu dobre za naše zdravlje stoga ih je bolje izbjegavati.

Kakao i mlijeko

Kakao je bogat oksalnom kiselinom, koja blokira apsorpciju kalcija koji se nalazi u mlijeku. Kada oksalna kiselina dođe u doticaj s kalcijem stvaraju se oksalatni kristalići koji su, u velikim količinama, loši za vaše bubrege. Jedna šalica tjedno vas, naravno, neće ubiti, ali budite oprezni s ovom kombinacijom, pogotovo ako imate problema s bubrezima.

Savjet: Masti potiču stvaranje kristalića, pa ako već radite kakao, radite ga s obranim mlijekom.

Salate i limun ili ocat

Mnogi nutrijenti koji se nalaze u povrću, poput vitamina i karotenoida zahtijevaju masti kako bi ih naše tijelo moglo pravilno apsorbirati. Kada u salate stavljamo ocat ili limunov sok, uskraćujemo si veliku količinu tih nutrijenata.

Savjet: Ako niste fan biljnih ulja, poput onog bućinog ili maslinovog, koja su zdrava, u salate dodajte namirnice bogate zdravim masnoćama. Neke od njih su avokado, masline i orašasti plodovi.

Tjestenina i umak od rajčice

Ugljikohidrati, kojih zaista ima puno u tjestenini, počinju se razgrađivati već u našim ustima. To se događa zbog spoja ptijalina koji se nalazi u našoj slini, a u račicama se, pak, nalzae kiseline, koje, čak i u malim količinama, uništavaju taj spoj. Zbog tog se ugljikohidrati talože umjesto da se razlažu, a ako još jedete i sir s te dvije namirnice stvar je još gora.

Savjet: Tjestenini dodajte drugo povrće, poput bosiljka, koje nema kiseline u sebi.

Jaja i slanina

Od svih kombinacija, ova nas je najviše zaboljela, ali činjenica je da nije baš zdrava za naš organizam. Naime, ova kombinacija toliko je bogata proteinima da se naše tijelo muči dok ih probavi. Jedenjem ovog doručka zapravo uskraćujemo tijelu energiju, jer ju ono troši na probavljanje umjesto na obavljanje ostalih funkcija.

Savjet: Slaninu zamijenite rajčicama. Antioksidans koji se nalazi u jajima lakše ćete probaviti uz pomoć kiseline koja se nalazi u rajčicama. Također, likopen, koji se nalazi u ovom povrću najbolji je kada ga se kombinira s vitaminom E, kojeg ima napretek u jajima.

Mekinje i mlijeko

Fitinska kiselina koja se nalazi u mekinjama, s magnezijem i kalcijem iz mlijeka stvara spojeve koje je teško probaviti. Osim toga, ta dva minerala tako postaju nedostupna našem organizmu. Znanstvenici savjetuju da se mlijeko pije posebno, sat do sat i pol nakon obroka koji sadržava mekinje.

Savjet: Mekinje prije jela prokuhajte jer temperatura razbija fitinsku kiselinu.

Žitarice i sok od naranče

Žitarice u kombinaciji sa sokom od naranče neće vam dati energiju kako očekujete, nego će vas napuhnuti. Kiselina iz narančinog soka drastično smanjuje aktivnost enzima koji su inače zaduženi za razlaganje ugljikohidrata. Upravo zbog ovog ne preporučuje se kombiniranje žitarica i voća bogatog kiselinom.

Savjet: Čašu soka od naranče najbolje je popiti nakon obroka.

Pizza i Cola

Kombinacija ugljikohidrata, proteina i škroba oduzima vam mnogo energije er to sve treba probaviti. Osim toga, šećer iz Cole usporava proces probavljanja, a rezultat je napuhnutost. Uz sve to, šećer ne dolazi do crijeva gdje se i treba razložiti, a kombinacija svih ovih faktora može dovesti do probavnih problema.

Savjet: Bilo koja namirnica bogata šećerom trebala bi se konzumirati sat do sat i pol nakon obroka.

Bijeli kruh i džem

Rezultat ove kombinacije je dupla doza “brzih” ugljikohidrata, zbog koje će vam se podići razina glukoze u krvi. Zbog toga će vas kratkotrajno “udariti” navala energije, a nakon toga slijedi razdražljivost i iscrpljenost.

Osim toga, cijelog dana borit ćete se s nemirnih trbuhom zbog kombinacije fermentiranih šećera iz kruha i voćnog džema. Najgore je, ipak, ovu kombinaciju jesti ujutro, na prazan želudac.

Savjet: Umjesto bijelog kruha uzmite onaj od cijelog zrna, a džem zamijenite medom.

Izvor: Brightside


Komentari