‘Šmirgl-papir’: ‘Kaj bi radije bil, koja ptica – golub ili galeb?’

FOTO: Wikimedia

Rozi toaletni papir poznat među građanima i kao šmirgl-papir, golub krep-papir i ter-papir.

FOTO: Dunja Bolf / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Dunja Bolf / Osamdesete u Zagrebu

Često se kroz sjećanja i razgovor vratimo u prošla vremena kada smo imali malo, no iznutra smo bili bogatiji, sretniji i ujedinjeniji.

Građani su se tako prisjetili rozog Palominog toaletnog papira koji je nekad bio jedini izbor, a ujedno i jedna od rijetkih stvari za kojima ne žale, stoga im je novije doba ipak predstavilo pravi preporod što se toga tiče.

Dok danas razmaženo biramo troslojne, četveroslojne i ine guzobrise, onda smo bili sretni i s ovim“, kazala je Dunja na početku objave u grupi Osamdesete u Zagrebu.

Fora iz osnovnjaka na ovaj rebrasti papir, prisjeća se Mario, bila je pitanje: Kaj bi radije bil, koja ptica – golub ili galeb? Isto ti je, i sa jednim i s drugim si brišeš guzicu.

Iako ga se može kupiti i danas, i to u roli, građani ipak biraju onaj mekši wc papir jer, unatoč tome što budi sjećanja, nisu bili najzahvalniji i pretjerano kvalitetni, a mnogi su ga prije upotrebe papir gužvali i trljali rukama da bi bio mekši. Ako ne bi bilo wc papira, građanima bi dobro poslužile i novine jer ipak – sila ne pita.

Suze, znoj i krv“, kazao je Zoran, a Tanja se nadovezala kazavši da je “za rit ko da si sjel na ribež“.

Tereza je podijelila sjećanje na djeda koji bi u novčaniku uvijek imao nekoliko listića “za svaki slučaj”.

Kako građani ne bi “zaboravili” na njihovo postojanje, često ih se može naći i u toaletima u raznim kafićima. Iako nije najsretniji podsjetnik na prošla vremena, nastajale su brojne pošalice i sjećanja koja i danas čuvamo.


Komentari