Ne treba vam more: Ovo je pet najboljih kupališta u okolici Zagreba

FOTO: Instagram / beautiful.of.croatia

Izdvojili smo pet najboljih kupališta u okolici Zagreba.

Ljeto se polako bliži, visoke temperature već su pokazale sve svoje čari, a dobar dio građana ulovio je svoju priliku za pobjeći na more za produženi vikend. Ipak, nisu svi u mogućnosti ljeto provesti na Jadranu, stoga sve češće bioraju jeftinije alternative. Među njima su i kupališta kontinentalne Hrvatske, cjenovno pristupačna, a prirodnim ljepotama ne zaostaju za našom obalom.

Izdvojili smo pet najboljih kupališta u okolici Zagreba.

Foginovo kupalište, Karlovac

Karlovac je jedini grad koji se može pohvaliti službenim riječnim kupalištem registriranim pri Lučkoj kapetaniji. Ovo kupalište je uredio Dragutin Fogin koji je 1928. godine kupio obraslo zemljište na Korani. Na njemu je uredio gradsko kupalište, a s upravom željeznica u Zagrebu uspio je dogovoriti da svake nedjelje vozi vlak kojim su na kupanje dolazili Zagrepčani.

 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kupanje nije jedina zabava koja se nudi posjetiteljima. Tu su i brojni sportski sadržaji, poput treninga zumbe te brojni sportski turniri na novim terenima. Nudi se odbojka na pijesku, trčanje, bicikliranje, košarka, vježbanje u vodi i još mnogo sportskih sadržaja. Svi sadržaji su besplatni. Pravo ljetno osvježenje nadomak Zagreba!

Otok Ljubavi, Duga Resa

Otok ljubavi komadić je zemaljskog raja. Ne, nismo pretjerali. Sve ljepote Mrežnice pokazale su se na ovom otočiću koji nudi osvježenje u sedrenim prirodnim “kanalima” rijeke i slapova. Osvježenje također možete potražiti u uređenom kafiću po povoljnim cijenama. Kupalište nudi kampiranje, roštiljanje, jutarnju kavicu i naravno prekrasnu prirodu koja će vam “napuniti baterije”.

Panoramio
Panoramio

Mala Švarča, Mrežnica

Mala Švarča se dosta uređivala proteklih godina pa se sada na ovom kupalištu možete odmoriti uz sportski sadržaj, ali i ugostiteljsku ponudu. Ova lokacija često je mjesto odražavanja koncerta i techno partyji, a uređenost i popratni sadržaji učinili su Malu Švarču jednim od najpopularnijih kupališta kontinentalne Hrvartske.

Aquacity, Varaždin

Tri kilometra od centra baroknog grada Varaždina nalazi se “Varaždinsko more” s uređenim okolišem, što čini pravu oazu za opuštanje, šetnju i rekreaciju. Bogat sporstki sadržaj, kao i uređeni igralište za mališane, uz bogatu ugostiteljsku ponudu i prirodne ljepote ovo kupalište čini pravom atrakcijom

 Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Kristalno čisto jezero Motičnjak nastalo je eksploatacijom aluvijalnih nanosa šljunka, a već četvrtu godinu za redom plaža sportsko rekreacijskog centra Aquacity dobiva “Plavu zastavu” od međunarodne organizacije “Fee”, kao visoko priznanje za čistoću i uređenost plaže.

Jezero Šoderica, Koprivnica

Jezero se nalazi sjeverno od Koprivnice uz mađarsku granicu i rijeku Dravu, a od grada je udaljeno oko 15 kilometara. Površina jezera je više od 300 hektara, a nastalo je iskapanjem šljunka te je najveće u Podravini.

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Usporedno s oblikovanjem umjetnog jezera, od 20-tih godina, a naročito od 1960-ih godina počinje se širiti turistička aktivnost koja danas stagnira. Najznačajnija je na najstarijem sjevernom dijelu jezera, a na približno 1500 metara sjeverne obale jezera više ili manje uređena je plaža. U ranim 90-im godinama radile su se studije o turističko-rekreativnim funkcijama turističko-rekreativnog centra Šoderica koje nisu u cjelini ostvarene, no svatko može doći na ovo prekrasno jezero te se opustiti i osvježiti u prirodi.


Komentari