‘Oprostite, kako ste rekli?’: Često zaboravljamo imena pri upoznavanju, pročitajte zašto!

DepositPhoto

Vaša razina interesa može utjecati na to koliko se dobro sjećate nečega ili nekoga.

Koliko vam se puta dogodilo da prilikom upoznavanja u istom trenutku zaboravite ime osobe s kojom se upoznajete? Pretpostavljamo da mnogo. Ne brinite, izgleda kako većina ljudi ima problem s memoriranjem imena.

Ovo su neka od objašnjenja zašto se to događa:

”Sljedeći u redu” efekt:

Kada naiđete na skupinu stranaca s ispruženim rukama, vaš um se pretvara u um 9-godišnjaka na školskom talent showu. Ne gledate ostale natjecatelje; prakticirate svoju rutinu. Obe strane se pripremaju izgovaranje svojih imena i reći svoje, a zbog opterećenja mozak nije sposoban zapamtiti tuđe.

Niste stvarno zainteresirani:

Možda ste se na određenom mjestu pojavili nakratko i ne namjeravate se zadržavati, no došli ste u situaciju da nekoga upoznajete. Vaša razina interesa može utjecati na to koliko se dobro sjećate nečega ili nekoga. “Neki ljudi, možda oni koji su više društveno svjesni, više su zainteresirani za ljude koji su više zainteresirani za odnose”, rekao je Richard Harris, profesor psihologije na državnom sveučilištu Kansas za ScienceDaily. “Da postoji interes, bili biste zainteresirani zapamtiti ime”, piše theatlantic.

Krah radne memorije:

Postoje dvije vrste pamćenja u mozgu: Dugoročno i kratkoročno. Kratkoročna je varijanta nazvana “radna memorija” ne drži veliku količinu i brzo jedne informacije zamjenjuje drugima. “Ovdje možete zadržati samo malo informacija i ako se ne usredotočite na to, brzo blijede”, rekao je Paul Reber, profesor psihologije na Sveučilištu Northwestern. “Informacije poput imena moraju biti prebačene u drugi sustav mozga koji stvara dugoročne uspomene koje se s vremenom zadržavaju.

“Imena su vrsta besmisla”:

Da bismo odgovorili na neko pitanje, ne trebaju nam imena. To zapravo ne govori ništa o osobi s kojom se susrećete i na taj način ne dolazi u fokus vaše memorije. Naravno, neka imena su neobična pa ih zapamtimo samo iz tog razloga. No naše pamćenje je vrlo dobro u memoriranju lica i činjeničnih informacija koje dobro povezuje s drugim informacijama koje već znate., piše.

Ima li rješenja za ovaj problem? Naravno. Pokušajte se koncentrirati pri upoznavanju, povezati ime nove osobe s nekom koju već znate ili ubrzo ponoviti ime sugovornika kroz razgovor. Sve su to mali trikovi koji vas mogu spasiti od neugodnosti.


Komentari