Jesen i ‘kišne’ radosti’: Znate li pravilno impregnirati obuću?

Pixabay

Jesen donosi vremenske izazove u kojima je potrebno imati dobro zaštićenu obuću.

Kupujete cipele ili čizme, ali vas je pomalo strah što će se dogoditi s prvom kišom na koju naletite? Ne brinite, bilo da se radi o obući izrađenoj od klasične glatke kože, nubuka (brušene) ili tekstila možete ih zaštiti impregnacijom.

Impregnacija obuće je proces u kojem propisnim sredstvom tretiramo površinu obuće te tako i sebi i njoj činimo uslugu, štiteći je od kiše i vlage.

Korištenje spreja je jednostavno. Važno je da je obuća koju planiramo impregnirati čista. Ukoliko postoje vezice, dobro ih je izvaditi, a unutrašnjost napuniti novinskim papirom ako je vlažna. Protresite limenku i sredstvom pošpricajte obuću na udaljenosti od 20-ak centimetara. Sve ovo ste možda radili i prije, ali osim metode, važna je i količina spreja. Naime, često jednim sprejom pošpricamo svu obuću koju smo planirali pripremiti za kišovite prilike i tu često pogriješimo.

Par obuće je potrebno špricati ravnomjerno i sve dok se naoko vidljivo ne počnu skupljati kapljice na površini, to znači da smo zatvorili sve pore. Može se dogoditi i da jedan cijeli sprej potrošite na jedan par, ali isplatit će se. Prva impregnacija je najvažnija, ali važno je održavati zaštitni sloj prema potrebi. Nakon špricanja, obuću je potrebno odložiti na sušenje, najbolje preko noći, ukoliko ih nemate vremena ostaviti 24 sata. Pri sušenju obuća se ne smije izložiti izravnoj sunčevoj svjetlosti ili grijačima.

Osim sprejeva, postoje i krema te maziva, no sredstva u spreju lakše je kontrolirano nanijeti pa smo zato ovaj put stavili upravo na njih.

Uz obuću koja je zaštićena od kiše i vlage, jesenske šetnje su uvijek pouzdanije i samim time ugodnije.


Komentari