JEDINSTVENA IDEJA: Zagrebački studenti osmislili portal za izbjeglice i oduševili na natjecanju u SAD-u

FOTO: VERN

Ovim projektom žele izbjeglicama dati priliku.

Četiri studenata Veleučilišta VERN prijavili su se na natječaj za Hult Prize, najveće globalno studentsko natjecanje. Bilo je to početkom listopada 2016. i tada nisu ni sanjali da će stići do Amerike, ali stigli su i “rasturili”. No zanima nas zašto baš portal za izbjeglice?

“Radi se o natjecanju na kojem je cilj osmisliti socijalno poduzetnički projekt što podrazumijeva da mora biti profitabilan i da mora imati socijalni utjecaj. Ove godine natječaj je glasio ‘kako napraviti projekt koji će izbjeglicama vratiti dostojanstvo i pomoći im pri integraciji u društvo’.”

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]“Odlučili smo se prijaviti na natječaj i nakon nekog vremena razmišljanja sinula nam je ideja o medijskoj platformi na kojoj izbjeglice rade kao novinari i pišu priče o drugim izbjeglicama.”[/box]

“Na taj način čitatelji našeg portala imaju priliku čitati unikatne priče o izbjeglicama kakve su izuzetno rijetke na ostalim portalima. Razlog tome je jednostavan – izbjeglice se teško otvaraju novinarima, a taj problem se znatno umanjuje kada je i sam novinar izbjeglica”, govori nam Karlo Tašler.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]“S tom idejom pobijedili smo na nacionalnoj razini Hult Prize natjecanja te se plasirali na regionalno finale u San Francisco.“[/box]
FOTO: Karlo Tašler
FOTO: Karlo Tašler

Pobjeda na nacionalnoj razini otvorila im je vrata do Amerike

U San Franciscu su se borili za nagradu od milijun dolara, a njihova konkurencija dolazila je s nekih od najjačih sveučilišta na svijetu.

“U San Franciscu natjecali smo se s najjačim fakultetima na svijetu kao što su Harvard, Oxford, Stanford, MIT… Međutim, možemo se pohvaliti da smo se muški pofajtali sa svima. Izuzetno smo zadovoljni s našim nastupom. Dapače, povratne informacije sudaca i ostalih timova bile su toliko pozitivne da smo do zadnjeg trena vjerovali u pobjedu.

Međutim, nismo pobijedili, ali vremena za očajavanje nema. Već smo krenuli dalje te tražimo investiciju s kojom ćemo moći realizirati naš projekt. Vjerujemo da ćemo ju naći ubrzo i krenuti s pravim poslom.”

Od ideje do portala brzinom munje

Jasno je da nije lako smisliti ideju vrijednu milijun dolara, ali ova četiri mušketira nisu oklijevala ni sekunde, bilo im je jasno da se odmah moraju baciti na posao ako žele zavrijediti put u San Francisco.

“Znali smo da moramo odmah krenuti u akciju i početi tražiti izbjeglice koje bi htjele i znaju raditi kao novinari. Olakotna okolnost je ta što se informacije među izbjeglicama vrlo brzo šire i kada smo jednom ušli u taj svijet, jedan čovjek vodio nas je drugom i brzo smo našli ljude za kakvim tragamo”.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]“Tu su nam pomogli i naši partneri, a u suradnji s JRS-om (Isusovačkom službom za izbjeglice) smo u zagrebačkom azilu i održali edukacije za naše novinare.”[/box]

“Taj proces trajao je otprilike tri mjeseca, a rezultat toga svega je naša beta stranica na kojoj imamo objavljeno nekoliko priča, a jednu od njih napisao je i novinar iz Njemačke“, prepričava nam Karlo.

FOTO: Karlo Tašler
FOTO: Karlo Tašler

Fantastična četvorka s potpuno različitim strukama

Njihov tim vežu četiri jake karike, Karlo Tašler, Anto Lovrinović, Jan Martinjaš i Tomislav Zvonarek. Svi oni, zapravo, rade sve, ali neki su više “navudreni” za poslovni dio, odnosno za dio projekta koji mora zadovoljiti profit. Druga polovica, pak, posvećena je sadržaju portala i izbjeglicama.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Nas četvorica upoznali smo se na faksu, a kako svatko od nas dolazi iz različitih područja vjerojatno je svatko imao svoje viđenje o medijima”.[/box]

“Ja (Karlo Tašler) završio sam prve tri godine novinarstva, radio sam u nekoliko velikih medijskih kuća, a sada studiram na diplomskom studiju ‘Upravljanje poslovnim komunikacijama’ baš kao i kolege Anto Lovrinović i Jan Martinjaš.

Kako bilo, Anto je prve tri godine studirao turizam, a sada i radi u jednom zagrebačkom hotelu. Jan je s druge strane prvostupnik ekonomije i poduzetništva, a radio je u obiteljskom poduzeću, telekomunikacijama i konzaltingu.

Tomislav Zvonarek je na preddiplomskom studiju ekonomije i poduzetništva, a osim što studira, radi u marketinškoj agenciji i bavi se event menadžmentom”, predstavlja ih Karlo.

Što zapravo žele postići ovim portalom?

Vrlo jednostavno, žele pokazati da su i izbjeglice samo ljudi, a ne teroristi kako ih se često prikazuje. Socijalni utjecaj njihovog projekta zamišljen je u tri segmenta.

“Prvo, dajemo izbjeglicama posao, dajemo im priliku da rade kao novinari, fotoreporteri, snimatelji…

Drugo, priče koje oni pišu mijenjaju negativnu percepciju naših čitatelja prema izbjeglicama. Cilj priča je da čitatelji uvide da nije riječ o teroristima kakvima ih prikazuju mainstream mediji, već o ljudima kakvi smo svi mi.

Treće, glavnim protagonistima priča dajemo priliku da prikažu svoje talente, znanja i sposobnosti. Time se otvara prilika da ih uoče potencijalni poslodavci, naročito oni iz socijalno osviještenih kompanija koji se brinu o izbjeglicama”, objasnio nam je kolega.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]“Međutim, najprije moramo dobiti investiciju kako bi se zadovoljio ovaj prvi segment, to jest kako bismo uistinu našim novinarima dali posao, a ne samo priliku za volontiranjem kao što je to trenutno. To je prioritet.“[/box]
FOTO: VERN
FOTO: VERN

Investicija im je prijeko potrebna, a otvoreni su za sve ozbiljne ponude

Da bi njihov projekt postao zaista ozbiljan posao potreban im je novac i trenutno su u potrazi za investitorima.

“Naša stranica je trenutno napravljena u WordPressu. Treba nam novac za ‘pravu’ stranicu i treba nam novac za opremu – laptope, fotoaparate… Naravno, to je osnovno, a svakako bi dobro došao i novac za marketing i branding. Cilj je ovaj projekt napraviti globalnim”, kazao nam je Karlo, koji će na ovom portalu zapošljavati samo kvalitetne novinare.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]“Budući da u prvom redu inzistiramo na kvaliteti, svaki novinar morat će biti izuzetno kvalitetan.”[/box]

Njihov plan za budućnost je jednostavan:

“Dobiti investiciju i realizirati projekt na najbolji mogući način. Previše je truda uloženo i previše je ljudi sada već uključeno da bismo stvar prepustili slučaju“, zaključio je jedan od tvoraca portala i ne sumnjamo da će biti uspješni. Za ove dečke sigurno ćemo još čuti.


Komentari