Izumrli su: Deset školskih predmeta koje učenici više nikad neće učiti u školama

FOTO: Instagram

Školski predmeti podložni su stalnim promjenama. Ovisno o vlasti u državi i svjetskim strujanjima, gradivo servirano pred učenike mijenja svoj sadržaj, a predmeti imena. Tako neki predmeti donžive samo estetks eili sadržajne promjene, dok drugi potpuno izumru.

U Facebook grupi “Osamdesete u Zagrebu”, Vinko se prisjetio čak deset školskih predmeta koji više nisu u našim školama.

Lijepo pisanje

Uz “Hrvatskosrpski jezik”, postojao je i poseban predmet za pažljivo, precizno i lijepo pisanje. Danas se posebne bilježnice za učenje “krasopisa” više ne koriste, a djeca su u pravilu vještija za tastaturom nego s nalivperom u ruci.

Moja okolina

Radi se o predmetu danas poznatom kao “Priroda i društvo” koji je kroz svoje postojanje doživio mnoge transformacije. U poslijeratnom školskom programu zvao se “Moja okolina”, ali mu je cilj ostao isti – priprema djece za kasnije učenje o društvenim i prirodnim znanostima.

Domaćinstvo

Predavalo se od petog do sedmog razreda osnovne škole, a osposobljavalo je učenike za širok spektar vrlina – od upravljanja šivaćim strojem, uređenja doma, krpanja, pa do temeljnih kulinarskih umijeća poput pripreme jaja na oko.

Ručni rad

Predmet koji je zasigurno potvrđivao tezu da “svaka škola mora biti priljubljena narodnom životu svoje okoline”. To se postizalo “primjenom narodnih motiva” što je dodatak nazivu predmeta u trećem i četvrtom razredu osnovne škole.

Ruski jezik

Šezdesetih i sedamdesetih godina proteklog stoljeća ovaj je predmet bio obavezan u školama kao i danas engleski. Na brzinu prevedeni udžbenici iz SSSR-a donijeli su pomalo bizarne priče poput one o malom dječaku koji je samožrtvovanjem doveo do uništenja cijele čete nacističkih vojnika. Danas djeca u osnovnim školama engleski jezik dobivaju već u prvom razredu, a u petom ili šestom počinju učiti i drugi strani jezik.

Općenarodna obrana i društvena samozaštita

Pod geslom “neprijatelj nikad ne spava”, ovaj je predmet podučavao učenike mnogim bitnim stvarima – stavljanju gas maske na lice, tretmanu ranjenika, pripremi eksploziva, bacanju bombi, životu JNA vojnika, a na kraju i pucanju iz prave puške na streljani.

Teorija i praksa samoupravnog socijalizma

Osim pravovaljanog baratanja puškom, učenici su svakako morali poznavati osnove marksističkog pogleda na prirodu i društvo. U osnovama nastavnog plana i programa 1974. godine, stoji još i: “Svi srednjoškolci treba da se suoče s marksističkim formuliranim i izvođenim spoznajama o osnovnim egzistencijalnim i humanističkim problemima naše epohe i suvremenosti’.

Moramo priznati, neke od ovih predmeta doista ne želimo više u školama, no neki bi se trebali opet revitalizirati.

>>> IZ ŠKOLSKIH DANA: Pronašli smo stari imenik i prisjetili se kako je to kada te profesor ‘zaliže’


Komentari