Zagreb
+C

BIVŠI SKINHEAD: ‘Ovo je razlog zbog kojeg su skinsi nestali iz Zagreba’

Tumblr

Dani ponosa i slave za njih su bili tijekom devedesetih.

Krešo je bio pripadnik zagrebačkog skinhead pokreta tijekom devedesetih. U prvim dijelovima svoje ispovijesti podijelio je s nama razloge zbog kojih se priključio samom pokretu, pričao nam je o svojoj inicijaciji te o ratu koji su skinsi vodili na zagrebačkim ulicama.

>>>BIVŠI ZAGREBAČKI SKINHEAD: ‘Zbog vršnjačkog zlostavljanja priključio sam se ozloglašenom pokretu’

Također nam je ispričao kako je zapaljen punkerski skvot kod stadiona NK Zagreb, a čije paljenje je on sam inicirao. U prošlom nastavku Krešo je opisao kako se osjećao kada je jednom punkeru držao nož pod vratom.

Rat je raščistio grad

“Odvijao se ulični rat u kojem je svako malo netko dobio batina. Spominjali su se i Molotovljevi kokteli koji će se bacat na nas. Jednu noć smo išli u Concordiju kada smo na raskrižju u blizini skužili punkere. Tada sam čuo: “Pazite, Molotovljev koktel će se baciti.”

>>>BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘U trenutku moje inicijacije Dinamo se zvao Croatia, a ja sam postao navijač!’

Nakon nekog vremena punkeri su saznali gdje žive neki skinsi. Radilo se o meni i još jednom liku. Jedan dan je hrpa punkera uletjela u moj dom i demolirala ga u potrazi za nama. S obzirom da je većina ljudi u domu znala po što su došli jedan čuvar nam je dao ključ od tavana da odemo gore na krov zgrade. Pozvana je i policija, a sve se to odigralo u par minuta. Nisu nas našli, a na sreću, nisu se više usudili opet doći.

I punkeri su imali nekog vođu. Sjećam se da je on dilao travu i tripove. Bilo je puno svakakvih događaja i situacija, no bit svega je – radilo se na tome da u tom ratu nestanu svi pripadnici subkultura.
Na kraju je ispalo da su skinsi prvo iz grada rastjerali hipije pa rokere i metalce, a onda sve ostale punkere. To je vodilo i u samu propast skinheadsa.

Napominjem da sam ja to tako shvatio i da je to moje mišljenje, a objasnit ću ga ovako.

Skinsi su bili alat u rukama policije?

Nakon što je došao novi vođa skinsa, počelo se događati sve to, a iz nekih krugova se proširila priča kako je on ubačen od strane policije jer je nekako trebalo očistit grad i okupljališta svih huligana.

Znači skinsi su, po meni, poslužili kao alat za provedbu toga svega. O vođi smo čuli da je prije par godina nosio spitku s velikim slovom A na leđima, da je on punker koji je odjednom postao skinhead i slično. Bio je relativno nedodirljiv, kao da je to bila neka druga ekipa.

>>>BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘Slavili smo Hitlerov rođendan i vodili rat na zagrebačkim ulicama’

 

S vremenom su iz grada nestali rockeri, hipiji i ostala alternatriva. Povukli su se u rubna područja grada ili barem smanjili intenzitet okupljanja po Tomislavcu, Opatovini, Tuškancu i Centru grada jer su se bojali pravih huligana i vojske ćelavaca.

Ostao je još punk i AFF fronta, no i oni su gubili utjecaj jer su skinsi sve to rašćišćavali. Ma bio je dovoljan i samo strah da će naletjeti na skinse.

Posljednje čišćenje grada

U jednom trenu jedan od njih je dobio nož u prsa u pol’ bijela dana na Trgu. Drugi je isječen u tramvaju negdje u Vodnikovoj. Uglavnom, skinsi su zauzeli svoje mjesto na vrhu i trebalo je napravit posljednje čišćenje grada od punkera potaknuto događajem u kojem je netko nastradao.

Počela se širit priča kako se na Tomislavcu treba skupiti najveći broj skinsa ikad. Ja tada nisam bio tamo, no frend mi je sve ispričao.,

Na Tomislavcu se skupila hrpa skinsa, svi naoružani do zuba i odjednom je netko izvadio fotoaparat i to slikao. Znate li ti gdje je ta slika završila?! Uvećana je i izložena na pano u Petrinjskoj gdje su se agenti policije spremali za privođenje svih poznatijih skinsa ili onih za koje su znali da im mogu nešto prišiti, a sve s ciljem da i skinse maknu iz grada.

Zato sam i rekao da su se skinsi urušili iznutra jer je došlo do cinkarenja, a i poslužili su svrsi – raščistili su cijeli grad od svih mogućih oblika subkultura. Iz svega toga nameće zaključak da su neki, da bi spasili svoju guzicu i izbrisali si dosje, upustili se u dogovor s policijom i odradili zadatak.

Hrpa skinsa je pohapšena, hrpa ih se maknula, mlade se nije regrutiralo, a sve poslije toga su bili neki novi klinci koji su sve shvatili na svoj način.

Skinsi koje ja poznam držali su do sebe, do svoje neovisnosti i nisu htjeli da ih se pamti po huliganizmu, niti su htjeli biti to što su postali. Sjecam se da mi je jednom jedan od starijih rekao – “Moji skinsi žele ići na posao, otići na pivo poslije posla i utakmicu i to sve bez ikakvih razbijanja ikoga i ičega.”

Naravno to je bilo nemoguće jer uvijek će se netko zakačiti s nekime, a tko pozna onog trećeg… to je krug koji je teško prekinuti.

Oni nikada nisu napuštali

Mislim da danas nakon toliko godina ne treba u nikoga upirati prstom jer vjerujem da je svatko radio najbolje kako je znao. Većina dečki u takvim društvima nisu zato što su mila djeca, nego su otpadnici društva.

Društvo je takvo da neki jednostavno postanu doktori, novinari, odvjetnici i nikada u životu nisu bili na marginama pa da vide kako je tamo. Drugi su na marginama od samog rođenja, treći završe na marginama spletom okolnosti.

Život piše čudne i teške priče. Netko se snađe bolje, netko nikako, treći opet sve daju u nešto što će im na koncu, netko oduzeti. Ja sam bio žrtva agresije od strane drugih, bio sam okružen nasilnicima koji su me maltretirali i više nisam znao ni sam gdje mi je mjesto.

Žudio za zaštitom, žudio sam za pokretom u kojem ću biti punopravan član ,a opet, žudio sam i za tim da mogu druge štititi. Jedno je što čovjek želi, a drugo je što će na kraju napraviti u skladu s okolnostima na koje ne možeš utjecati.

Htio bih se zahvaliti svima onima koji su bili začetnici ideje, koji su imali ispravan stav i koji su vjerojatno taj pokret zamišljali kao i ja. Kao pravi pokret koji će imati svoja pravila, svoje principe i ne odustajati od njih.

Zahvalan sam što su me prihvatili, pokazali da i ja mogu biti dio nečega. Dobio sam ono – kad znaš da te onaj iza tebe, a ni onaj ispred tebe, neće napustiti, neće te ostavit nikad. Dali su mi utočište u trenutku kada ga nigdje nisam mogao naći.

*Kraj

>>>BIVŠI SKINHEAD: ‘Dok sam držao nož pod vratom punkeru, pucao me adrenalin i pekla me savjest

Komentari

Provjerite

Secret Garden

Secret Garden je jedinstveni europski advent u Zagrebu

Ove će godine Advent dobiti jednu sasvim novu dimenziju. Komentari