(VIDEO) Evo zašto mladi Zagrepčani obožavaju narodnjake: ‘Klub gori, pogode me riječi pjesme, to nema nigdje’

studenti zabava party disko klub
FOTO: Facebook

Mladi tvrde da za njih narodnjaci predstavljaju idealan provod.

U današnje vrijeme određen broj mladih reći će da im više nije do izlazaka, naprotiv, vole otići na piće s najbližima, a potom se zavaliti ispod deke i pogledati dobar film ili seriju. Razlozi su razni – od umora zbog posla i obaveza do premalo sadržaja vani koji bi ih privukli. No, nemaju svi taj problem.

Sudeći prema trendovima s druge strane, danas su mladim, ali i starijim Zagrepčanima narodnjaci najidealnija opcija za izlazak. Svjedoci smo narodnjačkih klubova koji vikendima redovito budu prepuni, a kako tvrde mladi, to je savršena destinacija za provod.

Narodnjaci su danas postali dio urbane sredine i virtualnog svijeta, i samim time prihvatljiviji mladeži. Novinarka Maja Tanasovski u prilogu za emisiju “Oči u oči” provela je vrijeme s djevojkama i mladićima, koji su joj otkrili zašto im je ovo najbolji način zabave i zašto se uvijek dobro provedu.

Gori, jednostavno izgori klub. Ta vrsta muzike i te riječi me pogode, takvo nešto nema nigdje“, rekao je mladić.

Pod dobrim provodom mladi danas porazumijevaju lijepe cure u izazovnoj odjeći, vesele dečke, puno alkohola i neizostavne lake note predstavljaju recept za njihov dobar vikend. Za narodnjake kažu da je riječ o “balkanskoj muzici” budući da, kažu, ima i hrvatskih pjesama i nisu sve nužno samo narodnjaci i razbijanje čaša.

Ni turisti nisu ravnodušni što se tiče narodnjačke scene, naprotiv, gledaju na nju kao na lokalnu ponudu koja čini lice grada, a sve uz dobru hranu, odličnu cugu, narodnjački ritam i, kako kažu, lijepe žene.

Mišljenje glazbenika i glazbenog kritičara

Glazbenik Paolo Sfeci i dalje ne smatra kako je narodna glazba dio mainstream ponude, već kaže kako je u pitanju underground scena. Vjeruje kako je zaluđenost narodnjacima nastala zato što u Hrvatskoj još nema pandana takvom tipu glazbe jer je naša narodna povezana s klapama i tamburašima, a ne s ovakvim tipom glazbenog izričaja.

Glazbeni kritičar Anđelo Jurkas se ipak ne slaže s tom tezom te tvrdi kako je u pitanju povezanost ljudi s ovog podneblja i kako su narodnjaci oduvijek bili dio naše kulture. Naravno, ne izričito samo narodnjaci, ali da smo premelankonični da bi sami krenuli u drugom smjeru.

Narodnjaci danas privlače sve mlađu publiku. Tako devetogodišnja djevojčica Uma, koja pohađa četvrti razred osnovne škole, voli narodnjake iako su joj stihovi ‘nekad dobri, a nekad loši’.

Ljubav prema narodnjacima otkrila je prvo uz Severinu, a zatim je na YouTube kanalima pomalo počela nalaziti nove izvođače i pjesme koje joj odgovaraju. Majka nije pretjerano oduševljena njezinim izborom i povremeno dođe do zabrane korištenja računala, ali sve to prođe za nekoliko dana i Uma nastavlja uživati u taktovima narodnjaka.


Komentari