Utvrđeno nakon probnih iskapanja: Pronađene kosti u Gračanima su životinjskog porijekla

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Prilikom infrastrukturnih radova pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, u razdoblju od 13. do 15. ožujka 2017. godine organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i probna iskapanja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu.

Terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu organizirano je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, jer su se prilikom infrastrukturnih radova pojavile indicije o postojanju masovne grobnice. Postupkom istraživanja utvrđeno je kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

U postupku probnog iskapanja sama lokacija dodatno je pretražena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za traganje posmrtnih ostataka, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.

>>> Stravična pozadina grobnice u Gračanima: Dvadeset jama s najmanje 783 žrtve


Komentari