Svjetski stručnjaci otkrivaju pristup kojim se u liječenju smanjuje rizik od smrtnog ishoda ili invalidnosti

5. kongres Hrvatskog traumatološkog društva održati u Zagrebu, od 23. do 25. ožujka 2017., u Hotelu Antunović.

Međunarodni kongres Hrvatskog traumatološkog društva okupit će na jednom mjestu eksperte iz područja traumatologije i srodnih struka iz Hrvatske i inozemstva. Poseban fokus se stavlja na što kvalitetniju i kontinuiranu suradnju traumatologa, posebice srednje i istočne Europe koji će se u buduće okupljati u diviziji Alpe – Dunav – Adria.

Suradnja u navedenoj regiji je neophodna i ima za cilj maksimalno korištenje i ostvarivanja zajedničkih edukacijskih i razvojnih programa na nivou EU. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i gradonačelnika grada Zagreba te Hrvatske liječničke komore.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Teme kongresa bit će vezane uz multidisciplinaran pristup u liječenju traumatoloških bolesnika, s ciljem prezentacije novih saznanja iz područja svih struka koje sudjeluju u dijagnostici i liječenju traumatoloških bolesnika. Pri tome ćemo naglastiti da traumatizirani pacijenat zahtjeva pravovremenu dijagnostiku te brzo i kvalitetno liječenje akutnih ozljeda i njihovih posljedica, što se kroz multidisciplinarni pristup lakše postiže, i tako u konačnici smanjuje rizik od smrtnog ishoda, ili invalidnosti.[/box]

Program 5. kongresa Hrvatskog traumatološkog društva obuhvaća niz edukacijskih aktivnosti kao što su radionice konzervativnog liječenja prijeloma, radionice na temu suvremenih osteosintetskih implantata te posebnu sestrinsku i specijalizantsku sekciju. Također valja reći da je ovaj kongres istovremeno i 2. hrvatsko – slovenski traumatološki kongres čime smo utrli put jednoj dobroj dugogodišnjoj i tradicionalno suradnji hrvatskih i slovenskih traumatologa.

kongres2

Liječenje prijeloma prema svjetskom stručnjaku

U sklopu kongresa svojim predavanjima pridružit će se i neki od međunarodno renomiranih stručnjaka u traumatologiji, jedan od njih je dr. Gilbert Taglang, predstojnik odjela za traumatologiju iz Trauma centra u Strasbourgu, u Francuskoj. Dr. Gilbert Taglang je dugogodišnji član traumatološkog tima koji se bavio istraživanjem i usavršavanjem endomedularne osteosinteze koja predstavlja biološki koncept u liječenju prijeloma i kao takav je danas nezamjenjiv.

Također, dio je tima koji uvodi i kontinuirano razvija i usavršava koncept usidrenog čavla koji predstavlja mehanički superioran implantat za liječenje prijeloma dugih kosti. Nakon ovog pionirskog, ali i revolucionarnog pothvata u metodama endomedularne osteosinteze osniva se Međunarodno udruženje za dinamičku osteosintezu (AIOD) čiji je predsjednik dr. Gilbert Taglang.

Osim toga, dr. Taglang je dizajnirao i razvio Gamma čavao druge i treće generacije za endomedularnu osteosintezu proksimalnog femura te na ovom implantatu u suradnji s tvrtkom Stryker radi i dalje kako bi se razvila i sljedeća generacija Gamma čavla koja danas predstavlja najrašireniju metodu za zbrinjavanje prijeloma gornjeg okrajka bedrene kosti, danas jedan od najčešćih prijeloma uopće.

Na 5. Hrvatskom traumatološkom kongresu će dr. Taglang prikazati najnovije spoznaje i vlastita rješenja repozicije prijeloma i preciznog postavljanja implantata kod prijeloma gornjeg okrajka bedrene kosti koje se temelji na dugogodišnjem iskustvu i prikupljenom znanju radne skupine za dinmičku osteosintezu.

Na kongresu će biti predstavljeni značajni napreci na području postupaka i perspektiva zbrinjavanja politraume, kao i rekonstrukcije prijeloma zdjelice koje će predstaviti prof. Frank Hildebrand, predstojnik Klinike za traumatologiju i rekonstruktivnu kirurgiju Sveučilišne bolnice u Aachenu u Njemačkoj.

Prof. Hildebrand je jedan od vodećih stručnjaka u traumatologiji, pod njegovim vodstvom se provodi niz projekata za istraživanje kompartment sindroma, prikupljanje podataka za politrauma bazu i trauma registra. Prof. Frank Hildebrand dolazi iz ustanove koja je bila vodeća u kreiranju „Damage control surgery“ koncepta, u liječenju politraumatiziranih i višestruko ozlijeđenih pacijenata koji je dramatično smanjio stopu smrtnosti ovih pacijenata.

Zbrinjavanje nestabilnih prijeloma zdjelice

Jedan od gostujućih predavača je i dr. Axel Gäensslen, koji radi na Klinici za traumatologiju u Wolfsburgu, u Njemačkoj koji će prikazati principe, ali donijeti i najnovije informacije zbrinjavanja nestabilnih prijeloma zdjelice. Prikazat će također kako traumatologija funkcionira u Njemačkoj, koji su njezini ciljevi i vizija te kako trauma registri i njemački trauma sustav izravno utječu na rezultate i razvoj ove dinamične kirurške grane.

Dr. Gäensslen je tijekom svoje edukacije radio u Hannoveru pod patronatom čuvenog prof. Tschernea. Također se posebno usavršavao za kirurgiju zdjelice u Hamburgu pod patronatom prof. Pohlemanna , nakon čega je preuzeo vođenje odjela za kirurgiju zdjelice u Hannoveru. Sada radi u Wolfsburgu  kao jedan od vodećih eksperata za prijelome zdjelice i acetabuluma, a tijekom godina prikupljeno iskustvo rezultira objavom stručne knjige „Prijelomi acetabuluma“, koju je objavio 2015. godine.

Autor je i koautor preko 85 stručnih publikacija. Aktivno sudjeluje u edukaciji kirurga na međunarodnim AO tečajevima od 2003. godine, poglavito iz područja zdjelice i kirurških pristupa. Kao stalni član nastavnog AO tima u Hrvatskoj prisutan aktivan je od 2010 godine.

Kroz pozvana predavanja, eminentne stručnjake te diskusije i multidisciplinarnu razmjenu iskustava na kongresu će biti prikazan suvremeni pristup u liječenju ozljeđenika. Kongres također pruža jedinstvenu priliku informiranja o naprednim operacijskim tehnikama temeljenim na medicini zasnovanoj na dokazima, ali i iskustvima iz pojedinih trauma sustava i ekspertnih centara.


Komentari