Što kada stvari u ljubavi ne idu kako ste očekivali?

Vladimir Kudinov/pexels

Jeste li se ikada zapitali zašto vam nakon nekog vremena sve što ste voljeli kod partnera počne ići na živce te dolazi do svađa?


Naše djetinjstvo ima puno utjecaja na naše sadašnje ponašanje, izbore i odluke. Međutim, rijetko se povezuje da način ponašanja naših roditelja prema nama u djetinjstvu, određuje naš izbor partnera u odrasloj dobi. Tako nas uči dr. H. Hendrix koji je na tome razvio svoj teorijski pristup „Imago terapiju“.

Osnovna je postavka Imago terapije da naš izbor partnera nije slučajan. Nesvjesno nas privlače osobe koje imaju obilježja jednog ili oba naših roditelja. Kroz naše odrastanje modeli odnosa s bliskim osobama, koji su ispunjeni ohrabrenjima, ali i povredama, kao i primjeri njihova odnosa , stvaraju u našem umu senzorni otisak IMAGO, o tome kako izgleda intimna veza. Imago je pojam za sliku u našoj glavi koja u sebi sadrži pozitivne, ali i negativne osobine naših roditelja. Već u najranijoj dobi naučimo i zapamtimo kakav bi trebao biti naš imago, odnosno naš idealan partner.

Najčešće se neugodno iznenadimo kako shvatimo da osoba u koju smo se na početku zaljubili ima sve osobine koje ne volimo. I tada mislimo da će biti najbolje da prekinemo tu vezu, nađemo nekog tko nam bolje odgovara te s kime se bolje razumijemo i slažemo. Ali, ako ne osvijestimo da to što tražimo nosimo u sebi, te da nije problem u partneru nego u našim ranim povredama, priča će se svaki put ponavljati.

Više o predavanju koje će se održati sutra u Put promjene-centar osobnog i poslovnog razvoja pronađite na LINK-u.


Komentari