Saša Broz i poznati splitski glumac sklon HDZ – u u žestokom okršaju, evo i zašto

Kazalište Gavella u Frankopanskoj (FOTO: Wikipedia)

Natječaj za novog ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavelle raspisan je još 11. listopada prošle godine, a na njega su pristigle četiri prijave – aktualnog ravnatelja Borisa Svrtana, glumca Siniše Ružića i Roberta Kurbaše te redateljice Saše Broz. Međutim, Kazališno vijeće Gavelle nije predložilo svog kandidata i natječaj će se vjerojatno morati ponoviti.

Nije tajna da i o ovoj poziciji odlučuje politika, pa je tako kandidat Milana Bandića aktualni ravnatelj Boris Svrtan , dok HDZ gura svog čovjeka – Roberta Kurbašu. Iako su se u nekim medijima pojavili navodi kako Kurbašu na čelu ove institucije žele Neovisni za Hrvatsku, pri čemu bi kontrolirali kulturu Zagreba, doznajemo da ove tvrdnje nisu istinite.

“Neovisni za Hrvatsku nemaju veze s izborom za ravnatelja Gavelle”, govori nam Krešimir Kartelo, potpredsjednik Gradske skupštine iz redova Neovisnih za Hrvatsku.

U kazališnom vijeću koje je razmatralo prijave gore spomenutih kandidata sjedili su Mani Gotovac, predsjednica, Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec kao predstavnici Grada te Mladen Šoškić, voditelj prodaje i marketinga i glumac Enes Vejzović, potpredsjednik, kao predstavnici Gavelle.

Prema pisanju tportala odmah je eliminiran Robert Kurbaša, a potom se najžešća bitka vodila oko dva kandidata  – Borisa Svrtana, kojeg podržava Milan Bandić, i Siniše Ružića, člana Mosta nezavisnih lista.

Portal teatar.hr navodi da zakon propisuje da kazališno vijeće mora u roku od 45 dana obavijestiti kandidate o ishodu natječaja. U slučaju Gavelle taj rok je istekao 27. prosinca, što znači da će se natječaj najvjerojatnije morati ponoviti jer nije predložen nijedan kandidat. Međutim zakon omogućuje gradonačelniku da imenuje vršitelja dužnosti na šest mjeseci u slučaju da se ne imenuje novi ravnatelj. Je li to moguće i u ovom slučaju, kad je Svrtan legitimno na toj poziciji sve do listopada 2018., nije u potpunosti jasno.

“Natječaj se treba ponavljati”, objašnjava nam jedan od kandidata za novog ravnatelja, Siniša Ružić, ujedno i jedan od najvećih nezadovoljnika aktualčnim vodstvom Gavelle. Također dodaje kako je jasno da je u cijeli slučaj po pitanju biranja novog ravnatelja Gavelle umiješana politika.

Politika u teatru

“Kurbaša nije menadžer, nije ni na koji način povezan s Gavellom, nikada nije niti glumio u njoj, program mu je iznimno slab”, nastavlja Ružić pri čemu dodaje kako se ovdje radi o očitom utjecaju politike.

Da je politički utjecaj u najnovijoj Gavellinoj drami doista očit, kazuje nam i podatak da je Robert Kurbaša od 2015. godine član HDZ – a, a vodio je i predizborne skupove Tomislavu Karamarku pred parlamentarne izbore.

S druge strane, i kandidatkinja Saša Broz u eventualnom ponovljenom natječaju ostavlja mogućnost za ponovnu kandidaturu, a njezine političke veze s SDP – om nisu tajna. Podsjetimo, dotična je bila predsjednica Savjeta za kulturu zagrebačkog SDP-a, a žestoko je i zagovarala izdvajanje zagrebačkog Ureda za kulturu, kojim bi potom upravo ona rukovodila.

“Pružena mi je fantastična prilika da se na konkretan način angažiram i napravim nešto za kulturu Zagreba u kojem živim i koji obožavam. Napokon ću izaći iz kruga umjetnika koji imaju ideje, znaju i žele, ali nemaju mogućnosti za njihovu realizaciju. Drago mi je što je Davor Bernardić prepoznao moj rad, a moje imenovanje GO SDP-a Zagreb prihvatio. Nisam član niti jedne političke stranke, no duboko vjerujem u socijaldemokraciju. To je moje iskreno uvjerenje i ono nema veze s mojim slavnim pretkom niti s kućnim odgojem”, poručivala je u to doba Saša Broz

Kazališnom vijeću koje je zaprimilo prijave kandidata za čelnu poziciju u Gavelli, mandat je istekao, a novo vijeće tek se treba sastati za dva tjedna, kada će biti i jasnije čija će boja u Gavelli prevladati…


Komentari