Rusi uznemireni: ‘SAD i NATO, gomilate vojsku na našim granicama, povucite se’

foto: wikimedia.commons

Moskva je osudila u četvrtak navodno raspoređivanje dodatne američke oklopne postrojbe na svojim granicama, ocjenjujući da krši sporazume zaključene između NATO-a i Rusije, što je SAD demantirao. 

U Poljskoj i baltičkim zemljama, “pripadnici 3. američke oklopne postrojbe trebali bi zamijeniti vojnike 2. oklopne postrojbe američkih snaga kako ne bi prekršili osnivački akt NATO-Rusija, potpisan 1997.”, objavilo je u priopćenju rusko ministarstvo obrane.

No, umjesto da napusti teritorij, “2. oklopna postrojba SAD-a došla je diskretno u Poljsku i ondje se rasporedila s oklopnim vozilima”, osudio je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

“Za to vrijeme vojna oprema 3. američke oklopne postrojbe ostala je u Poljskoj i u baltičkim zemljama”, dodao je on, ustvrdivši da to znači da je dodatna postrojba “de facto raspoređena” blizu ruskih granica.

Američko veleposlanstvo u Varšavi opovrglo je ikakvo raspoređivanje nove postrojbe, objašnjavajući u priopćenju da se radi o smjeni jedinica već raspoređenih na licu mjesta, u okviru bojne NATO-a raspoređene od proljeća.

 


Komentari