Rujanfest podbacio, posjetitelji zgroženi: ‘Ovo je pravi balkanski mentalitet!’

Rujanfest/Facebook

Rujanfest nikako ne može povratiti stari sjaj.

Cjelokupni koncept Rujanfesta, tvrde naši sugovornici, već je postao prilično izlizan, a izvođači se godinama ne mijenjaju.

Podsjetimo, kako se Rujanfest prije održavao na novozagrebačkom jezeru Bundek. No 2012. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije organizatorima dao suglasnost za održavanje festivala na tradicionalnoj lokaciji, ali ni na bilo kojoj drugoj lokaciji u Gradu Zagrebu, organizatori su bili prisiljeni preseliti sva zbivanja izvan grada, odnosno na livadu u blizini shopping centra West Gate u Jablanovcu.

Spominjalo se tada da je gradonačelnik, navodno, tražio da festival ima besplatan ulaz, na što organizatori nisu pristali jer su, navodno, masno plaćali lokaciju Zagrebačkom holdingu, pa je Bandić našao nove ljude i organizirao Bundekfest.

Od tada, Rujanfest nikako ne može povratiti stari sjaj, a mi smo, uz pomoć posjetioca istog, odlučili istražiti gdje je nastao problem.

Za vrijeme održavanja na Bundeku ulaz se naplaćivao simboličnih 10 kuna (osim za koncerte velikih regionalnih zvijezda), dok je na ovogodišnjem zaprešičkom izdanju, ulaz za sve koncerte iznosio 25/35 kuna.

“Idem sa sestrama i dečkom, a cijena je možda malo previsokA” , kazala nam je Maja, koja je redovita gošća festivala.

Veća cijena ulaznica sigurno je rezultirala i manjim odazivom ljudi, no i dalje je do 19 sati ulaz potpuno besplatan.

Ako se osvrnemo na prijašnja izdanja, mogli bismo slobodno zaključiti da je šarolikost izvođača pala u drugi plan. Primjerice, posljednje izdanje na Bundeku održano je pod motom: “Zabava za sve!”, a okupilo je ljubitelje rocka, popa, elektroničke i narodne glazbe, dok su 2016. i 2017. godine izvođači mahom narodni ili pop pjevači, odnosno hrvatske pevaljke.

“Nekad sam na Rujanfest išla zbog odličnih bendova, ali ovo sad je obična parada cajki i kiča. Katastrofalno, pravi Balkan!”, rekla nam je razočarana Nina koja žali za starim festivalom koji se održavao na Bundeku.

Iz godine u godinu – sve manje posjetitelja

Iako ni Jablanovec nije na kraju svijeta, i organizatori su uveli besplatne linije koje voze s popularnih zagrebačkih destinacija (Savski most, Ljubljanica, Črnomerec, Dubrava) ni to nije pomoglo navesti ljude da dođu na periferiju Zaprešića.

Kako nam je kazao Ivan, redoviti posjetitelj RujanFesta, busevi koji bi trebali besplatno prevoziti ljude na ovaj festival voze gotovo prazni.

“Bio sam prošli vikend na Miroslavu Škori. Škoro je bio odličan, ljudi je bilo, ali manje nego prijašnjih godina”, kazao nam je.

Po svemu sudeći, ovaj balkanski tulum odradio je svoje. Ove godine proslavili su desetu obljetnicu održavanja, no nisu baš zablistali.

Jednoličan izbor izvođača, loša organizacija te visoke cijene, odigrali su ključnu ulogu u srozavanju nekad popularnog Rujanfesta.

“Zaslužujete nagradu u kategoriji “najprljavije mjesto u gradu”. Pa dobro, gdje vam je neka logistika? Već na samom ulazu hrpe smeća, a u samom “krugu” da i ne govorim. Čaše, flaše, papiri, tanjuri… katastrofa. Ni stolovi se ne prazne. Kako tko dođe, tako ostavi za sobom a nema tko počistit. Sve je podređeno tome da narodu čim više izbijete love iz novčanika a što su vam posjetitelji u smeću – koga briga. Baš pravi balkanski mentalitet”, samo je jedna od silnih kritika na njihovim stranicama.

 


Komentari