Predstava o užasima rata viđena kroz oči djevojčice na 50. PIF-u

pif.hr

“Kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz tu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti besmisao ratnog nasilja i ranjivost svakog pojedinca”, stoji u najavi.

Program jubilarnog 50. Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF, koji se održava u Zagrebu od 16. do 22. rujna, ugostit će u ponedjeljak 18. rujna najnoviju predstavu Lutkovnog gledališča Ljubljana iz Slovenije “Negdje drugdje”, tehnološki naprednu i inovativnu predstavu o ratu i izbjeglištvu viđenu očima jedne djevojčice.

Kako se ističe u najavi, predstavu je režirao Tin Grabnar, a riječ je o duboko dirljivoj priči koja progovara o besmislu i okrutnosti rata, bolnoj i osjetljivoj temi koja upravo zbog toga često ostaje neispričana.

Priča je to o djevojčici koja se našla u srcu rata. Prijeteći zrakoplovi lete iznad grada, ulice su prazne, a na policama u trgovini nema više hrane. Škola je zatvorena. Kako se njena okolina postupno mijenja i postaje nepodnošljiva, djevojčica sanja o odlasku na selo, gdje bi mogla imati bolji život, daleko od ratnih užasa.

“Kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz tu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti besmisao ratnog nasilja i ranjivost svakog pojedinca”, stoji u najavi.

Predstava je posebna i po tome što nastaje u kombiniranoj tehnologiji stop-motion animacije s kredom, uz dinamičnu projekciju generiranu pokretom glumice.

Riječ je o pionirskom sredstvu izražavanja pri čemu glumica, koja je istovremeno i lutkarica, sama stvara okolinu kroz koju djevojčica korača. Svojim kistovima i bojama prikazuje brdovit krajolik, visoke nebodere i jezive vojnike koji se sve više približavaju gradu.

“Video projekcije uvlače gledatelja u srce uzbudljive priče o užasima rata, koji se – srećom – događaju negdje drugdje. A možda i ne?”, poručuju iz LGL-a.

Autori predstave su Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar i Asja Kahrimanović Babnik. Stop animaciju su osmislili Matija Medved i Lea Vučko, za glazbu je odgovoran Mitja Vrhovnik Smrekar, video projekcije Boštjan Čadež, a animaciju Kolja Saksida. Lutkaricu-djevojčicu utjelovljuju u alternacijama Asja Kahrimanović Babnik i Ajda Toman.

Predstava je namijenjena djeci od sedam godina starosti na više, a u programu je 50. PIF-a u ponedjeljak 18. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Jubilarni PIF ugostit će više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa. Festival je u subotu 16. rujna na Sceni Travno otvorilo središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve Sergej Obrazcov izvedbom predstave “Djevojčica iz Lenjingrada”.


Komentari