‘POGLEDAJME’: O identitetu i društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta

Udruga djelovanja u kulturi Arterarij organizira premijeru umjetničkog projekta Pogledajme 18. siječnja u 19:30 sati u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu.

Radi se o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s izvođačem i izvođačicom Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem. Reprizne izvedbe bit će održane 19. i 20. siječnja u 19:30 sati.

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.

Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte.

Poigrava se podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga

Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja. Poigrava se podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

Dramaturginja je Mila Pavićević, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija. Za scenski je pokret zadužena Zrinka Lukčec Kiko, za Kirgin video Selma Selman. Glazbom i njenim odabirom bavio se Damir Šimunović, a svjetlom Marino Frankola.

Najprije smo mnogo razgovarali, radili intervjue jedni s drugima. Izvođači su pitali autore, autori su pitali izvođače. Ishodište za razgovor bilo je pitanje identiteta. Igrali smo igre identiteta.

U tim igrama zanimalo nas je koji svi elementi čine Sindy, a koji čine Sinišu. U kojim situacijama smo izloženi izrugivanju, diskriminaciji, nasilju zbog vlastitog identiteta“, rekla je Mila Pavićević.


Komentari