Nikad viđeni spoj flamenka s harfom, međimurskom i elektronskom glazbom te suvremenim plesom

FOTO: Press

Tema ovogodišnjeg Flamenco Festivala Zagreb „Collage“ (kolaž).

Šesti po redu Flamenco Festival Zagreb i jedini u regiji, održat će se od 20.9. do 22.9. na dvije lokacije u Zagrebu. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Španjolske i Grada Zagreba. Tema ovogodišnjeg Flamenco Festivala Zagreb „Collage“ (kolaž) će još jednom svojoj publici dočarati univerzalnost flamenka, bez obzira na različitosti u umjetničkom izričaju. Kroz tri dana Festivala posjetitelje očekuju besplatni programi (predavanje, gitaristički performans, koncert), flamenko u dosad neviđenim kombinacijama s vrlo različitim elementima (harfom, međimurskom glazbom, elektronskom glazbom i suvremenim plesom), ali i tradicionalni flamenko (tablao).

FOTO: Press
FOTO: Press

Kako je i zašto flamenko svoj stalni dom pronašao u Zagrebu, kako je naša regija povezana s Andaluzijom te koliko je bogato stvaralaštvo Roma u ovom dijelu Europe, samo su neka od pitanja na koja će posjetitelji 6. Flamenco Festivala Zagreb dobiti odgovor već prvoga dana Festivala, dok će na drugoj večeri imati prilike sudjelovati na velikom jam sessionu flamenko umjetnika.

FOTO: Press
FOTO: Press

Renomirani flamenko umjetnici iz Španjolske, Slovenije i Hrvatske ujedinit će svoje talente na završnoj večeri Flamenco Festivala Zagreb, 22. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Upoznajte iznimni talent umjetnika 6. Flamenco Festivala Zagreb i uvjerite se zašto su među najboljim izvođačima flamenka u ovome dijelu Europe!

Tri sastavna dijela flamenka: ples, pjevanje i gitara u kombinaciji s različitim elementima dobit će potpuno novi karakter u ovogodišnjem CollageuZagrebačka pjevačica flamenka i jedina priznata u regiji od strane struke (Pepe Romero, Selena Munoz), Nina Ćorić ostaje vjerna flamenko standardima, ali na svoje putovanje ovog puta poziva našu cijenjenu i najinovativniju harfisticu Doris Karamatić, čija će zajednička izvedba vokalnog performansa flamenka uz pratnju harfe prvi puta biti izvedena u svijetu i dosad neviđena na flamenko sceni. Slovenska plesačica Anja Mejač kombinirajući tradicionalni flamenko, suvremeni ples i elektronsku glazbu Tina Grgurevića stvara vlastiti izričaj koji i dalje zadržava vrijednosti flamenka: jednostavnost, čistoću pokreta i naglašen ritam. Zagrebački flamenko gitarist Tomislav Tenšek Snoopy, koji je među prvima u 70-tim godinama prošlog stoljeća učio flamenko kod maestra Paca Pene, spaja naizgled skroz različite stilove – flamenko i tradicionalnu međimursku glazbu.

FOTO: Press
FOTO: Press

Festival će ući u samo finale nastupom španjolskih flamenkista (Angel Lopez de Toro, Alberto Muñz Martinez) i regionalnih umjetnika okupljenih u tradicionalni tablao. Nastupi dviju izvanrednih plesačica,Anje Mejač Urške Centu, nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Obje školovane u Madridu, u svome flamenko obrazovanju prošle su apsolutno sve, od prestižnih profesora i flamenko umjetnika do raznih nastupa po madridskim tablaima. Koja je razlika u načinu pjevanja kada je ono u prvome planu (cante pa’adelante) i kada se pjeva za plesačicu (cante patras) uz pratnju gitare te kako izgleda flamenko od 60-ih godina 20. stoljeća pa sve do danas, doživite na posljednjoj večeri Festivala.

FOTO: Press
FOTO: Press

PROGRAM

SRIJEDA 20. RUJNA
20:00h / Otvorenje 6. Flamenco Festivala Zagreb / Predavanje „FlamenCro“, Predavač: Domagoj Margetić, novinar / Gitaristički performans: Tomislav Tenšek Snoopy
Vespa, Ilica 8 / Slobodan ulaz

ČETVRTAK 21. RUJNA
21:00h / Duende / jam session flamenko umjetnika
Gitara: Tomislav Tenšek Snoopy, Matija Opačak / Bass gitara: Nenad Jalševac / Gošća: Nina Ćorić
Vespa, Ilica 8 / Slobodan ulaz

PETAK 22. RUJNA
20:00h / Collage / performansi flamenko umjetnika / Tablao flamenco / predstava / Glas: Nina Ćorić, Harfa: Doris Karamatić / Glas: Angel Lopez de Toro, Gitara: Alberto Muñz Martinez / Ples: Anja Mejač, Urška Centa
Zagrebačko kazalište lutaka, Ulica baruna Trenka 3 (ulaz za gledatelje), ulaznice u prodaji

ULAZNICE:  60,00kn // Umirovljenici i studenti: 40,00kn
Pretprodaja ulaznica / 20. i 21. rujna / Vespa, Ilica 8, 19:00 – 22:00 sati
Prodaja ulaznica / 22. rujna / Zagrebačko kazalište lutaka, 18:00 – 20:00 sati


Komentari