INTERAKCIJA S PROLAZNICIMA: U MSU započeo projekt ‘Open My Eyes That I May See’

MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti započeo je projekt “Open My Eyes That I May See”, a planiran je u suradnji s umjetnicom Oko.

Radi se o projektu koji uključuje oslikavanje i uređenje zapadnog zida platoa MSU-a, vidljivog s raskršća Av. Dubrovnik i Av. Većeslava Holjevca. Planiran je u suradnji s umjetnicom Oko, koja će tijekom mjesec dana marljivo raditi na oslikavanju murala dužine od oko 90 metara. Zbog pozicije i veličine murala, moći će ga promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza…

Tako će taj rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti Muzej novoj publici. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja pridonijet će i uređenju okoliša na tom raskršću te tako stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima možda otvoriti neke nove vidike. I sam naziv murala referira se na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

Još od otvorenja MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Oči pročišćenja Mirosława Bałke ili Oblik prostora Ivana Kožarića), pa će tako i mural Open My Eyes That I May See postati dio zbirke na otvorenom.


Komentari