Mali Zagrepčani iskreno o životu u Hrvatskoj: Snimili 13 filmova koji će biti prikazani u kinu Europa

kinoeuropa.hr

Mali Zagrepčani o Hrvatskoj i životu u Hrvatskoj.
Više od stotinu zagrebačke djece predškolske i školske dobi snimilo informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju

„Hrvatsku volim zato jer je to moja domovina i tu su moji mama, tata i najbolja baka.Najljepše mi je kad idemo na more i u trgovinu s igračkama.“  – Vito Kuže, 7 godina

„Volim Hrvatsku jer sam se rodio u njoj. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je njezino more, planine i ljubav prema njoj!“  – Franko Pavković, 11 godina

Uz Vitu Kužea te Franka Pavkovića, više od stotinu djece predškolske i školske dobi sa zagrebačke Trešnjevke, snimanjem informativnih filmova pokazalo je kako doživljavaju svoj život u Lijepoj našoj i zašto vole svoju Domovinu.

Hrvatska se može pohvaliti očuvanom prirodom, nezagađenim okolišem, ugodnom klimom, najčišćim morem, kulturnim sadržajima i iznimnom povijesnom baštinom. Sve su to mališani ovjekovječili u filmskim razglednicama u čak 13 informativnih filmova o Hrvatskoj!

Da bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Premijera informativnih filmova „Iz Hrvatske, s ljubavlju“ mališana s Trešnjevke bit će upriličena 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa, Varšavska ulica, Zagreb, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.[/box]

Projekt je pokrenula mr.Tihana Jagić

Ovaj hvale vrijedan projekt pokrenula je mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

„U ovogodišnjem projektu, posvećenom Hrvatskoj, sudjelovalo je stotinu djece, od predškolske dobi do osmog razreda osnovne škole. Filmovi donose bogatu kulturnu i književnu baštinu, prirodne ljepote, poznatu operu i filmsku tradiciju, hrvatske velikane i nepoznato o poznatom u Hrvatskoj. Trinaest filmskih razglednica rezultat su višemjesečnog rada naših učenika i profesorica.“
S vrijednim, marljivim i punim ljubavi prema Domovini mališanima radilo je nekoliko profesorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, među kojima i Sanja Vukina.
„Tijekom rada na filmskom scenariju s uživanjem sam svjedočila kako djeca upijaju i prihvaćaju svoju hrvatsku baštinu, a nakon snimanja zadovoljno gledam kako su se sada njome naučili ponositi. Moj se filmski projekt sastojao od tri dijela. Prvi film snimili smo o Profesoru Baltazaru. Na taj su način djeca dobila još bolji uvid u tu seriju koja je do danas ostala najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. S malo većim đacima odlučili smo prošetati gradom Zagrebom oko skulptura hrvatskih velikana: Ivana Meštrovića, AG Matoša te Nikole Tesle, a u šetnji nam se pridružio i fiktivni Ivan Rakitić. Treći dio projekta radila sam s ozbiljnijim đacima, polaznicima osmih razreda, koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o ekranizaciji glavnog zapleta iz prve hrvatske opere Ljubav i zloba.
Ono čime smo kao centar za strane jezike posebno ponosni je to da smo ovim projektom uspjeli objediniti učenje o vlastitoj domovini, govor na stranom jeziku te dodatne vještine koje se ne mogu usvojiti samo unutar zidova učionice. Zato toliko cijenimo naš filmski set.

Film će poslužiti i za buduće generacije

Ova djeca su odlučila progovoriti o ljepoti svoje domovine na svoj dječji način, te uz pomoć kamera sve sačuvati i za generacije koje dolaze.

„Snimali smo film o Hrvatskoj i njezinim ljepotama i znamenitostima. Hrvatsku volim zato što je Hrvatska moja domovina i zato što je najljepša zemlja na svijetu. Kad pomislim na Hrvatsku najljepši su mi more, Plitvička jezera i Zagreb, glavni grad Hrvatske“ – opisala je svoje domoljublje Ana Kelava (9).

I devetogodišnji Josip Moser dobro zna zašto voli Hrvatsku.

„Snimao sam film o putovanjima po otocima Hrvatske i o zanimljivostima Hrvatske.Hrvatsku volim zato sam tu rođen i zato što mi je tu lijepo živjeti. Kad pomislim na Hrvatsku najljepše čega se sjetim je more, sarma, moji prijatelji i nogomet“ – jasan je devetogodišnji filmaš Josip Moser.

Ove godine pripremili smo i posebne dodatke koje ćemo prikazati nakon filma “Iz Hrvatske, s ljubavlju“ – dva dvominutna filma s kojima su naši polaznici sudjelovali na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju Say it with Oxford u organizaciji Oxford University Press-a. Jedan od filmova bio je proglašen sveukupnim pobjednikom tog jezično – filmskog natjecanja.

Na taj je način Dictin tim, koji se sastojao od profesorice engleskog jezika Sanje Vukine, kamermana i montažera Marina Čačića te učenika sedmih razreda, dobio pohvalu za tehničku izvedbu filma te za jasno i točno korištenje engleskog jezika sa mnoštvom relevantnih funkcionalnih fraza.


Komentari