Kako upoznati Zagreb u jednom danu? Popisali smo lokacije koje jednostavno morate obići

FOTO: Ivan Klindić

Evo što trebate pokazati posjetiteljima iz drugog grada.

Kada odrastaš u Zagrebu svjestan si svih njegovih mana i vrlina, ljepote i ružnoće te poznaješ gotovo svaki njegov kutak. Naišavši na situaciju u kojoj Zagreb treba prikazati mladom Dubrovčaninu u najboljem mogućem svijetlu, otvorilo se mnoštvo opcija. Svo to bogatstvo teško je nekome prenijeti u samo jedan dan, stoga ako se ikada nađete u takvoj situaciji teško je odlučiti koja je lokacija najljepša, najmisterioznija i najbolje sakrivena od gradske vreve.

Dolazak u Zagreb

U Zagreb je moguće doći različitim prijevoznim sredstvima, no najčešći od njih je autobus. Nakon više od 10 sati vožnje iz Dubrovnika, Autobusni kolodvor Zagreb može izazvati veliko razočarenje u ljepotu Zagreba. Sumnjam da je i 1987. godine, kada je izgrađena nova zgrada, Autobusni kolodvor izazivao oduševljenje tadašnjih građana. Kako bih popravila loš prvi dojam Zagreba, odlučila sam svog gosta odvesti na jedan sasvim drugačiji kolodvor. Željeznički kolodvor Zagreb, svojim putnicima pruža najljepši prvi pogled na ljepote Zagreba te je pravi uvod u njegovo srce.

Trg kralja Tomislava

Zelenilo, raskoš, fontana i impresivan kip kralja Tomislava glavne su karakteristike ovog trga. Svatko tko dođe u Zagreb trebao bi doći i uživati svoju prvu jutarnju kavu na gradskim klupicama ili pojesti doručak sjedeći na travi. Već u rano jutro mladi čitaju na travi ili samo uživaju u zrakama sunca što se probijaju kroz oblake. Ponekad se nađe koji ulični svirač, koji ispunja svakodnevicu građana svojom dobrom ili ne tako dobrom pjesmom. To je samo jedna od malih oaza mira u užurbanosti grada. Ljetna pozornica svake nam godine donosi dašak bečke kulture svojim klasičnim koncertima, dok je zima ispunjena mirisima kuhana vina i pečenih kobasica. Bilo ljeto ili zima, trg kralja Tomislava ispunjen je sadržajima koji privlače sve generacije.

Zagreb.info
Zagreb.info

Maksimir

Kada ispijete prve gutljaje kave u raskošnom zelenilu trga kralja Tomislava, nikako ne propustite posjetiti Maksimir. Osim što možete baciti pogled na stadion (i zgrozite se), ovaj zagrebački kvart krasi jedan od najljepših parkova u Zagrebu. Već samim ulaskom na šetalište, dočekuje vas ponosni drvored koji vodi prema Vidikovcu. U ljetnim mjesecima na Vidikovcu možete ući u pravi vremeplov te uživati u promenadnim koncertima u prijepodnevnim satima. Svakako se zabavite u Paviljonu Jeka, koji vodi prema zagrebačkom Zoološkom vrtu. Ovaj zagrebački smaragd obiluje stazama, koje će vas voditi do svojih jezera, gdje svakodnevno uživa veliki broj labudova i divljih pataka.

FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb

Gornji grad

Jedna od važnijih lokacija, gdje svakako morate odvesti nekoga tko prvi put vidi Zagreb jest Gornji grad. Osim što su u njegovim ulicama upisani koraci povijesti, a iz zidova šapću razne legende, krasi ga Markov trg na kojem je smještena crkva svetog Marka. Dok se uspinjete prema samom trgu, prolazite Kamenitim vratima, na čijem pročelju stoji kip Dore Krupićeve te uz nj stoji najstarija ljekarna u Zagrebu. Ako vas ne zanima posjet Muzejima, možete posjetiti kultno mjesto Pod Starim Krovovima gdje je sniman “Tko pjeva zlo ne misli” ili možete prošetati Strossmayerovim šetalištem gdje ponosno stoji Kula Lotrščak. Ovdje se krije prekrasna panorama Zagreba odakle je moguće vidjeti Katedralu čije su skele gotovo starije od nje same te obavezno sjesti u uspinjaču i spustiti se u centar.

Sandra Tralić
Sandra Tralić

Art Park

Izlaskom iz uspinjače, prije samog povratka na trg bana Jelačića, možete posjetiti Art Park. Ova nekadašnja šikara postala je pravo umjetničko okupljalište gdje je moguće sudjelovati u radionicama, crtati ili uživati u glazbi mladih bendova. Na trenutak ćete u potpunosti izgubiti pojam da se nalazite u samom centru Zagreba jer je ova mala oaza sakrivena u prolazu Tomićeve ulice.

FOTO: Ivan Ramađa
FOTO: Ivan Ramađa

Skalinska

Nakon napornog dana, vrlo je važno nešto pojesti. Skalinska ulica nalazi se u srcu grada, paralelno s Tkalčićevom ulicom. Ovdje se nalaze četiri restorana, pristupačnih cijena. Ako ste raspoloženi za dašak domaće kuhinje, preporučujem La Struk gdje se mogu okusiti najbolje štrukle u gradu. Iako je Skalinska vrlo mala uličica, sve je popularnija o čemu govore sve veći redovi za slobodne stolove.

La Štruk
La Štruk

Opatovina

Za izbjegavanje gužve te uživanje u laganom pijuckanju piva nakon obroka koji ste pojeli u Skalinskoj, najbolje je posjetiti Opatovinu. Ova mirna uličica zaslužuje naslov beer streeta zbog niza kafića, koji poslužuju craft piva. Najpoznatiji među njima je Tolkiens house, no ako volite Harry Pottera i vještice i čarobnjake najbolje se uputiti u Broom. Dobre ponude craft piva mogu se naći u Craft Roomu te u Ro&Do-u gdje vas očekuje prijateljska atmosfera. Opatovina je savršena ulica za završetak dana, ali prije nego se uputite kući ostaje još jedna nezaobilazna lokacija našeg grada.

Facebook
Facebook

Zrinjevac

Nekad sajmište, pa zatim glavno šetalište i okupljalište građana, Zrinjevac je postao jedno od najprivlačnijih parkova u centru grada. Pod sjenovitim krošnjama platana danas se odvijaju mnoge društvene manifestacije u svako doba dana i godine. Ljeti je ovdje moguće čitati knjige na “plaži” ili se zasladiti slasticama, koje se nude na štandovima. U jutarnjim satima pruža nam mir dok je u ljetnim večerima moguće zaplesati, uživati u zvucima Jazz-a ili čak pogledati film na velikom platnu.

zrinjevac fontana
Goran Stanzl/PIXSELL

Teško je okupiti sve važne zagrebačke lokacije u jedan dan, jer Zagreb nudi još mnogo više od navedenog. Bila to vožnja biciklom oko Jaruna i Bundeka ili posjeti svim malim skrovitim mjestima, koja su sakrivena od slučajnih prolaznika, Zagreb nudi sebe svakome tko ga je voljan upoznati. U jedan dan se moguće zaljubiti u Zagreb, ali kroz duži period možeš ga samo zavoljeti.


Komentari