Kaj vam smeta u Zagrebu? ‘Živcira me cijeli grad!’

FOTO: Marko Prpić

Promet, Gradska uprava i njezini službenici vječita su zagrebačka boljka.

Svojevremeno se na jednom forumu nadugačko i naširoko raspravljalo o stvarima koje u Zagrebu treba promijeniti, maknuti, srušiti… Jedan od zanimljivijih komentara, kojeg bismo mogli i aktualizirati danas navodi kako u našem gradu treba maknuti sve ono što mu ne pripada.

“Zgurane vile u malim kvartovima, reorganizacija prometa, komplet revizija gradske uprave i mitoljubivih službenika u kojekakvim uredima. Maknuo bih strane nazive iz imena firmi,gostiona i sl. kaj fali npr “pod vurom”…Imam filing da se neki srame zagrebačke spike, samo to niti nisu Zagrepčanci. Ako se ja trudim prilagoditi ljudima i okolini nekog drugog grada, neka se i drugi potrude takvi biti prema nama i našem gradu. Dojdem na trg i priđe mi tip sa spikom : eeee ide tude tramvaj zaaaa, je*o mater,eee žitnjak. “, navodi tako komentator ove teme.

Gradska uprava i njezini službenici vječita su zagrebačka boljka, no nestanak zagrebačke spike problem je čiji korijeni ne sežu tako davno. U zadnjih nekoliko godine taj izvorni zagrebački štih kao da se počeo gubiti na ulicama našeg grada.

Infrastruktura, novogradnje i Milan Bandić

Tu je i loša infrastruktura, neplanska gradnja, ali i dugovječni gradonačelnik koji je brojnim građanima “trn u oku”. Kako bilo, Zagrepčani još uvijek samo gunđaju, a Milan Bandić, zahvaljujući neizlasku na izbore, uskoro će izbrojati i dvadesetu godinu na čelu grada.

“Cijeli grad me živcira. Od nikakve infrastrukture, zgradurina koje niču na nepredviđenim mjestima, ne poštuju se pravila struke o korištenju osobnog i javnog prostora. Grad je urbanistički jedno veliko ruglo. Živcira me zatupljenost i nikakva odgovornost ili postojanje svijesti građana o alternativnim oblicima prijevoza.

Svi bi autima na posao, u dućan, na kavu, do kioska. Da mogu autima bi i u krevet išli. Grad je zagušljiv, čepovi su, ujutro se voziš minimalno 40 min do centra (a često i više), dočim u jednom Londonu skoro toliko ti treba podzemnom od Heathrowa do centra (što je vjerojatno 5 puta veća udaljenost). A najviše me živcira kretenski zakon koji omogućuje nekome da (praktički) doživotno bude gradonačelnik”, nabrojao je jedan građanin.

Facebook
Facebook

Na ovom popisu našla se i Glazbena akademija. Podsjetimo, nakon što se ova zgrada izgradila veliki broj građana je prigovarao zbog njezinog neuklapanja u postojeću arhitekturu na najlješem zagrebačkom trgu.

“Glede arhitekture, u središtu Zagreba mi najvise smeta današnje zdanje Glazbene Akademije na Kazalištu, koje nastavlja kriminalni stil stare zgrade Zeljpoha (kasnije Ferimporta) koju je šezdesetih godina projektirao režimski diletant-arhitekt Stanko Fabris. Dakle, prije nekoliko godina ukazala se prilika da se ta arhitektonska bijeda sravni sa zemljom, te se nešto pristojno i primjereno konačno izgradi na zagrebačkom najljepšem trgu, no, pomoći tu nije bilo jer uglavnom ista balkanska mafija danas vlada Zagrebom kao i u Fabrisovo vrijeme, samo su danas petokraku zvijezdu, te srp i čekić, zamijenili sa šahovnicom i molitvenom krunicom.” ogorčeno je prokomentirao građanin nezadovoljan ovim zadnjem.

 Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Burna rasprava zaključena je u nostalgičnom tonu. Po svemu sudeći, velikom broju Zagrepčana nedostaje duh Zagreba iz osmadesetih, a novoizgrađene zgrade najradije bi izbrisali s mape grada podno Medvednice.

“Meni sve smeta, one nove zgradurine zbog kojih me Zagreb podsjeća na Gotham City, imate istina i Batmana Bandića, a i ljudi su otišli k vragu, nema tu više onog duha 80-ih. Ukratko selo s velikim novim zgradurinama bez industrije na staklenim nogama, da ne spominjem sport Dinamo i Cibonu koji su ogledalo grada.”

A kaj vama smeta u Zagrebu? Pišite nam na u komentarima ili na [email protected]

 


Komentari