Izvanredno stanje u Vinogradskoj: Zbog ogromnog duga operirat će samo životno ugrožene

Foto: Wikimedia Commons

Liječnici u Vinogradskoj moraju štedjeti i na skupim lijekovima, antibioticima i ugradbenim materijalima te skratiti boravak pacijenata u bolnici.

Zbog 340 milijuna kuna duga, KBC Sestre milosrdnice uvode ekstenzivne mjere štednje, a zadatak rezanja troškova dobili su predstojnici svih klinika i zavoda te bolnice.

U osam konkretnih mjera kao posljednja se navodi čak i odgađanje pretraga i zahvata, čega su izuzete samo ugrožene skupine pacijenata, odnosno hitni slučajevi i oboljeli od malignih bolesti! Krajnji je to potez koji zorno prikazuje dokud je došla situacija u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica, a šefovi njezinih odjela ovaj su naputak dobili od ravnatelja Marija Zovaka.

“Iznimno, i to samo u scenariju nedostatka učinkovitijeg mehanizma, predstojnik može odlučiti o odgodi nekih elektivnih operacijskih zahvata. Još jednom naglašavam kako ugrožene skupine pacijenata imaju prioritete i za njihovo liječenje KBC mora izdvojiti sredstva jer se dijagnostika i njihovo liječenje ne mogu odgađati”, piše u dopisu kojim se propisuje da se svako odgađanje liječenja pacijenta za štednje mora poslati na tjednoj bazi na uvid ravnatelju. Također navodi da su svi šefovi bolnice dužni napraviti vlastiti program smanjenja troškova za iduća tri mjeseca, a u međuvremenu se striktno držati limita potrošnje.

Štedi se na lijekovima i boravcima pacijenata u bolnici

Zovak napominje da su upravo predstojnici i pročelnici, fiskalno odgovorni za funkcioniranje klinika i zavoda kojima upravljaju i da, “ako nisu uz svoju stručnu aktivnost voljni voditi brigu i o financijama”, daju mandat na raspolaganje. Liječnici u Vinogradskoj moraju štedjeti i na skupim lijekovima, antibioticima i ugradbenim materijalima te skratiti boravak pacijenata u bolnici.

Nadalje se navodi da moraju smanjiti broj prekovremenih sati, kontrolirati učinkovitost svakog liječnika i medicinske sestre, smanjiti broj nemedicinskog osoblja i smanjiti broj voditelja ustrojbenih jedinica.

Ovaj plan ravnatelj je izložio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te ga je upozorio da bi ovakve mjere štednje mogle dovesti do odgađanja dijagnostičkih postupaka i elektivnih operativnih zahvata, kako navodi u dopisu. Spomenuti milijunski dug donosi svakodnevnu “opasnost od ovrha i tužbi kojima prijete mnogi partneri kojima smo dužni za isporučene lijekove te ugradbeni i potrošni materijal”.

Podsjetimo, prošlu godinu je u deficitu završilo osam državnih bolnica, a ministar Kujundžić u ožujku je medijima izjavio kako nije upoznat s navedenim informacijama.

“Ne znam o kojim informacijama govorite. Poznati su brojevi, to je svima dostupno koliki su dugovi u zdravstvu, koliko i kako tko posluje i svaki mjesec radimo sastanke s ravnateljima.” rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima upitan za komentar informacije da su KBC-i Zagreb, Split, Osijek i Sestre milosrdnice, KB-i Merkur i Dubrava te Dječja bolnica u Klaićevoj lani ostvarili minus veći od pola milijarde kuna.


Komentari