Zagreb
+C

(FOTO) ‘Od medalja do ribeža za zelje sa znakom Zagija’: Otvara se velika izložba povodom 30 godina od Univerzijade

FOTO: Univerzijada '87 / Facebook

Legendarna Univerzijada ponovno će oživjeti

Pod geslom ‘Svijet mladih za svijet mira’, od 8. do 19.srpnja, u Zagrebu je održana Ljetna Univerzijada.

Na legendarnom spektaklu sudjelovale su 122 države svijeta sa 6423 sudionika, a predsjednik Međunarodnoga olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, tada je rekao da je Univerzijada po spektakularnom otvaranju bila maštovitija i kreativnija od Olimpijskih igara. I zaista, nasljeđe Univerzijade i danas je vidljivo.

FOTO: Suzana Sever / Univerzijada '87
FOTO: Suzana Sever / Univerzijada ’87

Pamtimo je i po simpatičnom logotipu i maskoti Zagiju Nedjeljka Dragića, veseloj vjeverici koja je unijela boje i radost gradu i koja je postala neslužbeni simbol Zagreba. Plav s kitnjastim repom u duginim bojama i sa šeširićem na glavi osvojio je srca Zagrepčana, a o tome svjedoče i brojni predmeti koje krasi njegov lik i koji su ostali sačuvani i danas, 30 godina kasnije. 

Univerzijadu pamtimpo i po sportskim objektima koji su tada sagrađeni (Košarkaški centar Dražen Petrović službeno je otvoren 30. lipnja 1987.) ili renovirani. S veseljem se građani sjećaju ove sportske manifestacije koja je udahnula novi život u Zagreb koji je do tada bio tmurno mjesto. Izgrađeni su novi objekti poput Studentskog doma, a tada su Zagrepčani dobili i svoje “more”, Jarun.

 

Brojni građani su do danas sačuvali predmete s glavnom maskotom Univerzijade, a iz želje za očuvanjem maskote Zagija pokrenuto je skupljanje suvenira s Univerzijade ’87. Kao uspomena na Univerzijadu odlučeno je da će se napraviti velika izložba. Sakupljale su se medalje, postere, knjige, marame, priznanja, plakete, ambalažu sponzora i mnogo drugih sitnica.

>>> ZAGI JOŠ UVIJEK U SRCU: Nećete vjerovati što su sve Zagrepčani sačuvali od Univerzijade (FOTO)

Grad ipak podržao projekt

Zagrepčani se sa sjetom prisjećaju Univerzijade, a sada će napokon imati priliku vratiti se u prošla vremena. Naime, Grad Zagreb, iako je u srpnju odustao od financijske podrške velikoj izložbi povodom 30 godina Univerzijazde, inicijativom Zagrepčana i medija ipak su odlučili podržati projekt i Zagrepčani će u velikoj izložbi ipak moći uživati kroz sljedeća dva mjeseca.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 7. prosinca u 18 sati, a već se tjednima prije toga počelo raditi punom parom i donacije stižu za izložbu stizale su sa svih strana. Izložba će biti otvorena do 4. veljače 2018. godine, a brojni Zagrepčani raduju se najljepšim sjećanjima najpoznatijeg zagrebačkog projekta.

FOTO: Facebook / Univerzijada '87 / Igor Novaković
FOTO: Facebook / Univerzijada ’87 / Igor Novaković

‘Da bi Zagreb bio lijep, treba mu još Univerzijada pet’

Projekt je ove godine ipak realiziran zahvaljujući Zagrepčaninu Igoru Novakoviću, poznatom copywriteru i strastvenom kolekcionaru koji nije htio dopustiti da uspomena na Univerzijadu i Zagija nestane. Najvažnije mu je, kaže, da će izložba biti realizirana pomoću Grada.

Autor izložbe je Zagrepčanin Igor Novaković, poznati copywriter i strastveni kolekcionar. Najvažnije mu je, kaže, da će izložba biti realizirana pomoću Grada.

Pripreme su, kaže, tekle glatko, a najveću podršku ima iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, prvenstveno od strane Marija i Zrne i Suzane Sever, Igovore prijateljice s bogatim iskustvom u dekodiranju.

FOTO: Univerzijada '87 / Facebook
FOTO: Univerzijada ’87 / Facebook

Izložba bi se slobodno mogla zvati ‘Dobrodošli u ’87.’, izloženo je stvarno puno predmeta i uspomena iz tog vremena. Kad bi s jednom porukom mogao opisati sve što se može vidjeti, onda bi to glasilo: ‘od medalja do ribeža za zelje sa znakom Zagija’ “, kazao nam je Igor.

Donacije za izložbu stizale su sa svih strana, a Igor ne uzima baš sve jer manje-više, kaže, sve sam ima u kolekciji. No, posudba medalja i rijetkih osobnih predmeta uvijek su, kaže, dobrodošle i one će se naći na izložbi.

Da bi Zagreb bio lijep, treba mu još Univerzijada pet“, jedan je od tekstova koje je Igor pronašao u dnevniku koji je pisan za vrijeme Univerzijade ’87.

A što samom autor znači Univerzijada?

Ma najbolje bi bilo da citiram dio pjesme Zag Zagi Zagreb od Trešnjevačkih mališana – „Zagreb, radost, mladost, pjesma“ – eto to za mene znači Univerzijada ’87”, zaključio je autor izložbe.

Komentari

Provjerite

Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina poziva na koncert ‘Želim život’ na Trgu bana Josipa Jelačića

Zaklada Ana Rukavina poziva: ‘Pridružite nam se na koncertu Želim život!’ Komentari