(FOTO KOMENTAR) Lišće šušti, Agrokor pada

FOTO: Tony Hnojčik

Zagreb u jesen budi neku neopipljivu, iskonsku sjetu, ali i inspiraciju. Fotograf Tony Hnojčik uspio je uhvatiti zagrebački jesenji ugođaj i pružiti diskretan društveno – politički komentar.

Tek u jesen otkriju se boje krošanja… Sve su slične u leto zelene…

(Đorđe Balašević)

Zagreb je najljepši u jesen. Kada se razmakne zastor jutarnje magle, na pozornicu svakodnevice nenametljivo izađu boje koje mu najbolje stoje – zagasito crvena, smeđa, sve nijanse žute… Pod sivim osvjetljenjem tmastih oblaka, blještavilom popodnevnog sunca ili u mističnom polumraku zalaska, naš grad u jesen budi neku neopipljivu, iskonsku sjetu, ali i inspiraciju.

Nije ni čudo da su ga brojni slikari, pisci, pjesnici i filmaši ovjekovječili baš u ovo doba godine. Među njima je i fotograf Tony Hnojčik koji je u jednoj od svojih jesenjih šetnji snimio ovaj motiv iz napuštenog zdanja Taxi remonta u Adžijinoj. Njegov jesenji motiv uspio je uhvatiti čitav spektar boja zagrebačkog jesenjeg ugođaja. Fotografija nudi i diskretan društveno – politički komentar. Dok lišće šušti i opada, ruši se i propada najveće hrvatsko poslovno carstvo smješteno u tornju s fotografije. Priroda umire da bi se ponovno rodila na proljeće. Pitanje je hoće li tako biti i s Agrokorom…

FOTO: Tony Hnojčik
FOTO: Tony Hnojčik

Jesenji motiv 

Jesen u Zagreb posve tiho došeta
u papučama bez peta.
Tek okom trepneš, a već su njeni puti
zasuti lišćem što žuti.
Ćilim se rujni pred njom podatno pruža
satkan od uvelih ruža.
I tko je sretne, namah tražiti stane
mahnito minule dane.
I ja ih tako u lišću tražim i ištem
pred žutim sveučilištem.
Pado sam i ja tu, da bješe milota,
na ispitima života.
Pa ipak zviždim đačku ariju lijepu
s rukom u praznome džepu.
Jer negdje u suncu, teška, još neobrana
i moja se svija grana.

Gustav Krklec (1899 – 1977)

Izvor: Otvoreno.hr


Komentari