Borba za mentalno zdravlje u Centru za kulturu Trešnjevka

FOTO: press

ŠTO? Radionica o mentalnom zdravlju

GDJE? Centar za kulturu Trešnjevka

KADA? 9. i 10. ožujka

U četvrtak i petak 9. I 10. ožujka prvi će put u Hrvatskoj o mentalnom zdravlju u zajednici ravnopravno raspravljati vrsni inozemni i domaći stručnjaci po profesiji, stručnjaci po iskustvu, civilno društvo, mediji i donositelji odluka. Tom prilikom pokrenut će se inicijativa za osnivanje prve hrvatske krovne organizacije udruga koje se bave psihičkim zdravljem.

Slijedeći nizozemski primjer inkluzivnog liječenja mentalnih poremećaja uz sudjelovanju cijele zajednice, i Hrvatska je odlučila pokrenuti raspravu o toj temi. Tako će konferencija Client in the Centre, uz stručnu raspravu psihijatara, psihologa i predstavnika vlasti, kroz predavanja i radionice ukazati na nekoliko inovativnih alata i modela pristupa osobama sa psihosocijalnim izazovima.

Konferenciju će otvoriti predstava S druge strane ogledala koja, uz kreativnu metodu forum teatra, prikazuje uspješnu suradnju civilnog i javnog sektora – Centra za kulturu Trešnjevka i Udruge Ludruga.

Kako bi svi akteri sudjelovali u dijalogu, jedna od radionica posvećena je medijima i metodama informiranja javnosti o pitanjima mentalnog zdravlja iz novog ugla, s namjerom destigmatizacije i ukidanja marginalizacija korisnika i predstavnika sustava mentalnog zdravlja.

Predstavnici udruga Feniks, Ludruga, Mundo Bipolar, Svitanje i drugi na radionici Pozicija korisnika kao kreatora politika najavljuju umrežavanje i pokretanje inicijative za formiranje krovne organizacije svih udruga koje se bave psihičkim zdravljem u Hrvatskoj s ciljem lakšeg dijaloga s predstavnicima vlasti i sustava mentalnog zdravlja.

Pri razumijevanju uzroka i oblika stigmatizacije izrazito je važna uloga stručnjaka po iskustvu (peer-workers). Vlatka Ročić-Petak, sociologinja i predsjednica Udruge Ludruga, pričat će o stigmi iz perspektive osobe koja je prošla iskustvo hospitalizacije te posljednjih pet godina facilitira grupe podrške ljudima sa sličnim problemima. Bazirano na izravnim i osobnim iskustvima, predavanje će prikazati kako se osjećaju i na koji način su osobe sa psihosocijalnim izazovima stigmatizirane.

Suradnja više društvenih aktera u oporavku pojedinca u svijetu se pokazala vrlo uspješnom. Mobilni timovi koje čine psihijatar, posebno educirani medicinski tehničar, socijalni radnik i stručnjak po iskustvu, osobe za planiranje financijskog oporavka, povratak na radno mjesto i drugi članovi društva, u Nizozemskoj su rezultirali smanjenim brojem zauzetih kreveta u bolnicama za 80% u 20 godina, ali i smanjenim brojem ovisnika i njihovom uspješnom resocijalizacijom te smanjenom stopom kriminaliteta. Kroz twinning projekt “Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja” u Hrvatskoj je nekoliko mobilnih timova educirano za rad, a svoju će priču kao stručnjak po iskustvu i profesiji koji je prošao edukaciju na jednoj od radionica prenijeti Alen Orešković iz Hrvatske (Psihijatrijska bolnica sv. Ivan Zelina, Udruga Ludruga) te Cassandra Barkman, članica mobilnog tima iz Nizozemske.

Kao i u drugim sferama, samo otvoreni dijalog može dovesti do boljitka, a splet aktera, predavanja, razgovora, vježbi i radionica, priča o iskustvu, priča o važnosti pričanja priče i razumijevanja iz pozicije jednakosti velik je korak ka pozicioniranju čovjeka u središte zajednice i postizanju optimalne zdravstvene skrbi za osobe koje se bore sa psihosocijalnim izazovima.


Komentari