‘Bandić nije štedio na kupovanju glasova, a sada su mu se božićnice vratile kao bumerang’

FOTO: Ivan Klindić

Na kraju će sve platiti – Zagrepčani.

U diktatorskom tonu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u srijedu da pod cijenu ‘svoje abdikacije’ (u prijevodu: ‘odreći se svog prijestolja’) neće odustati od promjene kolektivnog ugovora za radnike Zagrebačkog holdinga niti će im isplatiti pun iznos božićnice propisan važećim kolektivnim ugovorom. Iako ne može ‘abdicirati’ poput kralja, zaštićen je zahvaljujući lex šerifu, stoga može primjenjivati propise koji mu odgovaraju i obrnuto.

U srijedu su čelnici četiriju najvećih sindikata Holdinga izvijestili da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Iako je Bandić u prosincu prošle godine tvrdio da će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Radnici traže isplatu punog iznosa od 2885 kuna, pa sindikati prikupljaju punomoći za tužbe, a neke su već i podnijete u ime zaposlenika ZET-a i Čistoće.

Sindikat procjenjuju da će šteta iznositi od 10 do 15 milijuna kuna, a za istu će krivnju snositi gradonačelnik i Uprava Holdinga, za što su sindikati spremni podnijeti i kaznene prijave.

Također je ustvrdio da se u sustav Holdinga već godinama netransparentno “upumpava bezbroj ljudi” mimo internih i javnih natječaja, na što Bandić navodno ima diskrecijsko pravo. Upozorio je kako se već godinama vodi loša poslovna politika, pa Holding “klizi prema dolje”, što pokazuje dobit prije oporezivanja za prošlu godinu, koja je manja za oko 130 milijuna kuna u odnosu na 2016.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga ZET-a Dražen Jović izvijestio je da su zatražili ostavku predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban, jer je provela Bandićev naputak koji će dovesti do velike štete.

Podsjetio je da se iz Holdinga izdvojio Zagrebački električni tramvaj (ZET), no pritom je u Holdingu ostala ZET-ova imovina vrijedna 254 milijuna kuna. Zašto ZET iz Holdinga nije izašao s imovinom s kojom je i ušao, upitao je Jović i najavio pokretanje peticije kojom će tražiti da se ZET-u u potpunosti vrati njegova imovina.

Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak rekla je kako je taj sindikat podnio oko 800 tužbi zbog neisplate preostalog dijela božićnice te navela da joj je Bandić u nedavnom razgovoru decidirano rekao kako nema namjeru isplatiti cijelu svotu.

Most: ‘Nije štedio kad su se kupovali glasovi’

Na Bandićevu samovolju reagirao je i zagrebački Most, koji je istaknuo da će ionako sve na kraju platiti – Zagrepčani.

“Gradonačelnik Bandić nikada nije štedio proračunske novce za kupovanje glasova na lokalnim izborima. No sada su mu se božićnice od gotovo 3000 kuna vratile kao bumerang u glavu.

Sindikati podnose tužbe zbog isplate božićnice od samo (!) 1250 kuna za radnike ZG Holdinga, protivno Kolektivnom ugovoru. Bez obzira kako će ova priča završiti, sve će na kraju platiti Zagrepčani. Pa i oni koji sa Milanom Bandićem nemaju niti žele imati ikakve veze”, stoji u objavi.


Komentari