Ako niste, obavezno pogledajte ‘FINE MRTVE DJEVOJKE’

I deset godina nakon premijere filma, “Fine mrtve djevojke” ukazuju se ne samo kao jedan od prvih naslova suvremene hrvatske kinematografije, već i kao još uvijek točna dijagnoza lica i naličja “hrvatskog danas”, s mnogim njegovim (našim) “-fobijama”, “-ginijama”, i “-izmima”.

Komornost ovoga filma pak, njegova sabitost, snažni likovi i arhetipski sukobi što ih oni sa sobom donose, primakle su ga pozornici. Pritom je koscenarist filma, Mate Matišić, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih dramatičara, a ni Dalibor Matanić nije bez iskustva rada u teatru, pri čemu je njegov sjajan osjećaj za rad s glumcima filmska konstanta, a točnost u detektiranju društvenih problema i spremnost da se s njima suoči neupitnost.

“Fine mrtve djevojke” u kazalištu “Gavella” pritom nisu preslik filma, već punokrvna kazališna predstava koja filmske motive koristi tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. Priča o dvije studentice, zaljubljene lezbijke, koje unajmljuju stan u kući pored zagrebačkog Zapadnog kolodvora, želeći si osigurati mirni kutak i privatnost, počinje kao melodrama, da bi se postupno pretvorila u tragediju, sa svim posljedicama što ih ova nužno donosi, svojom se tematikom i pristupom smještajući negdje na pola puta između realizma i groteske, drske komedije i socijalne vivisekcije…


Komentari