Zanimljivost o Manduševcu za koju možda niste znali: Fontana koja uopće nije bila u planu

Flickr

Tu je od pamtivijeka, a opet se na gotovo cijelo stoljeće izgubio. Zagreb je po njemu, kako kaže legenda, dobio i ime, a nalazi se i u grbu Zagrebačke županije.

Prolazimo svakoga dana kraj njega, a rijetko se zapitamo što znamo o njemu. On se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu, a u njega, kažu, valja ubaciti koji novčić za sreću. Vjerojatno je najpoznatija zagrebačka fontana i najpoznatiji zagrebački izvor. Tu je od pamtivijeka, a opet se na gotovo cijelo stoljeće izgubio. Zagreb je po njemu, kako kaže legenda, dobio i ime, a nalazi se i u grbu Zagrebačke županije, njegovo veličanstveno ime je, Manduševac.

Izvor vode Manduševac postoji od davnine na prostoru bivšeg sajmišta Harmice ispod zidina starog Zagreba koji se sastojao od dva grada-današnjeg Kaptola i Griča. Manduševac je stoljećima služio Zagrepčanima kao izvor vode, baš od toga potječe i  legenda prema kojoj je na tom zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio da mu zagrabi malo vode. Rekao joj je “Mando, dušo, zagrabi vode”. Prema toj izreci su i Zagreb i Manduševac dobili ime. Manduševac od “Mando, dušo”, a Zagreb od “zagrabi”.

Zanimljivo je i kako je godine 1898. Trg bana Jelačića rekonstruiran je i popločan, te jepritom Manduševac zatrpan, a s vremenom se zaboravilo na njegov položaj. Veliko iznenađenje nastalo je gotovo stotinu godina kasnije kada je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike, a današnjeg Trga bana Jelačića, 1986. Manduševac ponovo pronađen. Manduševac nije bio u prvotnom planu uređenja trga, ali je na molbu javnosti nakon otkrića Manduševca plan promijenjen i od 1986. Manduševac ponovo postoji.


Komentari