Ruševnu kotlovnicu u Botaničkom pretvorit će u laboratorij

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Stara ciglena kuća biti će neprepoznatljiva.

Bivša kotlovnica, od milja nazivana ciglena kuća, u Botaničkom vrtu, poći će kroz pravu transformaciju. Nakon obnove na tom mjestu će biti moderni laboratorij sa sjemenarom, a u jednom dijelu će biti zbirka paprati i tropskih biljaka.

Jedini staklenik iz 19. stoljeća

Druga faza obnove je u tijeku, a u Botaničkom se nadaju da će treća krenuti na jesen, ali sve ovisi o Gradu jer se restauracija financira gradskim novcem. Ovo je jedini izložbeni staklenik iz 19. stoljeća u Hrvatskoj, a ujedno je i najstariji. Radovi, koji su trenutno u tijeku i zbog kojih je zatvoren pomoćni ulaz od Marulićevog trga, stoje milijun i pol kuna.  Sve se radi pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika jer svaki detalj mora izgledati baš kako je i izgledao kada su staklenici izrađeni u Beču, davne 1892. godine.

“Veliki kompleks u kojem su staklenici počeo se obnavljati u siječnju 2016., a završetkom ciglene kuće sjeverni dio okrenut prema Mihanovićevoj ulici prvi će biti gotov”, kazala je ravnateljica Botaničkog vrta, Biserka Juretić.

Kompletna obnova stoji 10 milijuna kuna, a ovisno o tome koliko će novaca dobivati iz gradskog proračuna, odlučit će što će se sljedeće renovirati. Dio sredstava planiraju osigurati i iz europskih fondova.

U stakleniku će u sklopu restauracije biti obnovljeno i šest mikroklimatskih zona poput tropske kuće i kuće za palme, a novost će biti kuća za bilje koje rastu u sjeni. Osim toga, napravit će i infopult sa suvenirnicom.

Dosjetili se genijalog načina za skupljanje donacija

Posjetitelji u jedan od najljepših staklenika u Hrvatskoj nisu ušli od sredine 20. stoljeća, zbog šupljeg korova, razbijenih prozora i ruševnih zidova. U posljednjih nekoliko godina tamo su boravili samo studenti PMF-a kada su proučavali biljke. Kako bi prikupili dodatna sredstva, zaposlenici Botaničkog su se dosjetili donacija.

To je, naime, već desetljćima uobičajena praksa u svijetu, a posjetitelji za određenu svotu mogu posvojiti stablo ili klupu po izboru. Najkraći rok za posvajanje klupe je šest mjeseci i stoji 400 kuna, zaposlenici na nju tad stavljaju graviranu pločicu s imenom donatora. Za 2000 kuna, pak, klupa se posvaja na pet godina, dok će biljka na pola godine biti vaša za 250 kuna, a na pet godina za 5000 kuna, piše Večernji. 


Komentari