Možete li prepoznati koja se četiri velikana nalaze na ovoj fotografiji?

Facebook/Zagreb-Kakav je bio nekada (SLIKE,VIDEO)

Ostavili velik trag u hrvatskoj povijesti

Četiri velikana koja su, svako na svoj način, ostavili traga u hrvatskoj povijesti.

Fotografija je snimljena u Jurišićevoj 1962. godine, a na njoj se nalazi (s lijeva na desno) Vice Vukov, Ivo Robić, Nikica Kalodjera i Arsen Dedić.

”Morala sam ponovo staviti ovu fotku. Evo nažalost sad je otišao i posljednji od velike četvorke, gospodin Arsen Dedić. Laka im zemljica svima”, napisala je autorica fotografije objavljene u Facebook grupi Zagreb – Kakav je bio nekada.

Svaki od njih četvorice autor je nekih od najljepših stihova posvećenih našem gradu.

Facebook/Zagreb-Kakav je bio nekada (SLIKE,VIDEO)Vice Vukov, rođeni Šibenčanin, proslavio se pjesmom Mirno teku rijeke kojom je osvojio prvo mjesto u Opatiji i praktički preko noći postao najpoznatiji glazbenik u tadašnoj Jugoslaviji. Tadašnje vlasti okarakterizirale su kao nacionalistu njegov umjetnički rad, a izvedbe njegovih pjesama zabranjene su za javnost, no unatoč 18 godina zabrane pjevanja, snimio je preko 400 skladbi.

Ivo Robić bio je popularni pjevač zabavnih melodija, pionir zabavne glazbe te prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru. Zvali su ga i “hrvatskim Sinatrom”. Ploču Morgen prodao je u preko milijun primjeraka tako da ga od tada zovu Mister Morgen. Upravo zahvaljujući tom singlu, Robić je prvi hrvatski pjevač koji je postao i internacionalna zvijezda.

Nikica Kalogjera hrvatski je kompozitor zabavne muzike, dirigent, aranžer i producent. Potpisao je neke od najpopularnijih pjesama domaće šlageristike i bio jedno od najvećih imena i zaštitnih znakova Splitskog festivala. Pisao je i muziku za film i televiziju, pozorište te velik broj djela lake orkestralne muzike. Bio je dirigent i aranžer u muzičkoj proizvodnji Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i u upravi HRT-a. Jedan je od osnivača Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a organizirao je prva snimanja muzike sa sakralnom i domoljubnom tematikom na HRT-u 1990.

I na kraju, jedna od najvećih glazbenih legendi za koju govore kako je ”pjevao pjesnike” –Arsen Dedić, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala. Napisao je, skladao i izveo brojne dojmljive ljubavne i misaone pjesme, a slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike.

Njihove pjesme i danas žive na mnogim glazbenim događanjima i u životima njihovih slušatelja.


Komentari