Most traži proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa

Patrik Macek/PIXSELL

Most NL danas je u saborsku proceduru uputio Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Ovom odlukom Most predlaže proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982 godine., a riječ je o morskom prostoru površine oko 24 tisuće četvornih kilometara.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom Saboru danas je govorio predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov, te saborski zastupnik Slaven Dobrović, bivši ministar energetike i zaštite okoliša.

Petrov je istaknuo kako se prilikom predlaganja ove Odluke, Most vodio primjerima drugih država koja su to učinile, kako u Sredozemlju tako i izvan njega, a među posljednjima to su učinile Velika Britanija i Francuska. Tu je i preporuka Europske komisije svim državama članicama da proglase ovakve pojaseve.

„Koristi od proglašenja IGP-a zaista su značajne, a mi se oslanjamo na studiju Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, vezane uz zaštitu okoliša. Republika Hrvatska kao turistička zemlja, u kojoj turizam zauzima 20 posto BDP-a itekako ima interes za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa“, istaknuo je Petrov.

Predsjednik Mosta je objasnio da neovisno o direktnoj ekonomskoj koristi, Odluku o proglašenju IGP-a Most predlaže zbog još tri važna razloga: radi zaštite Jadranskog mora, odnosno zaštite okoliša i očuvanja ribljeg fonda, radi uspostavljanja dijaloga i suradnje s drugim zemljama koje su u Jadranskom moru proglasile slične ekonomske zone, te radi ostvarenja trajnih nacionalnih interesa RH kao pomorske države u Jadranskom moru.

Saborski zastupnik Slaven Dobrović rekao je kako se RH mora aktivnije uključiti u gospodarenje i upravljanje Jadranskim morem, jer je trenutna situacija neodrživa i prijeti izumiranjem ribljeg fonda, a potencijalne štete od mogućih onečišćenja mogle bi imati katastrofalne učinke po hrvatsko gospodarstvo koje su u tolikoj mjeri oslanja na obalni turizam.

„Znamo da je Jadran zatvoreno, plitko i osjetljivo more, a kao obalna zemlja trebali bi zadržati pravo na donošenje posebnih propisa za zaštitu morskog okoliša nad kojim po međunarodnom pravu možemo proširiti našu suverenost. Pomorska smo zemlja s bogatom znanstveno-istraživačkom aktivnosti, sposobni utvrđivati zaštićene vrste, ekološke lovne maksimume i po potrebi definirati posebno osjetljiva morska područja. Naravno sve to u dobroj suradnji sa susjedima, rame uz rame, jer ništa od toga ne uskraćuje njima pravo da to isto rade na svom području. Gospodarenje vodama u Europskoj uniji je zajedničko, te je stoga u interesu čitave Unije postojanje isključivog gospodarskog pojasa“, pojasnio je profesor Dobrović, istaknuvši da je Italija proglasila Zaštitni ekološki pojas, a Slovenija isključivi gospodarski pojas i to u međunarodnim vodama u Jadranskom moru.

Što se tiče navoda Vlade da nećemo imati nikakve koristi od proglašenje IGP-a, Most napominje kako su naši stručnjaci proučili dokument Ministarstva vanjskih i europskih poslova od 2. studenog 2017. iz kojeg se može iščitati da Vlada RH osporava studiju Europske komisije iz 2013. po kojoj se predviđaju jasne i konkretne koristi za RH od proglašenja IGP-a.

Ono što ipak najviše začuđuje jest „kratkovidnost“ MVP-a i Vlade koji stvari promatraju iz perspektive sadašnjosti. IGP kao prostor u kojemu bi RH ostvarivala sva međunarodnim pravom dopuštena suverena prava i jurisdikciju proglašavamo ponajprije radi naše budućnosti, ističu iz Mosta.

Jadransko more je prirodno bogatstvo i nacionalni resurs kojega moramo sačuvati radi sebe, ali i radi budućih generacija, kažu.

Na navod Vlade kako politiku ribarstva donosi EU, te da nećemo moći zaustaviti izlov ribe talijanskih ribarica, Most ističe kako se proglašenje IGP-a ne smije promatrati kao odluka uperena protiv nekoga, već kao poziv na suradnju svima koji imaju interes zaštite Jadranskog mora.

Vjeruju kako bi diplomatska nastojanja RH oko proglašenja IGP-a doprinijela pojačanom dijalogu i suradnji između svih jadranskih država oko boljeg upravljanja Jadranskim morem. Na razini EU u tijeku su pregovori oko proglašenja zona u Jadranu u kojima će biti ograničen ribolov, primjerice, oko otoka Jabuke, a smatraju da bi ovaj prijedlog mogao ubrzati te dogovore.


Komentari