Pismo Zagrepčanke: ‘Grad je izgubio svoj zagrebački štih, ostavit ćemo iza sebe tek shopping centre’

Facebook/Zagreb-kakav je bio nekada

Je li duh Grada bespovratno uništen?

Zatiranje zagrebačkog duha zadaje ranu za ranom koje ne prestaju krvariti, a najave o novotarijama koje bi trebale uljepšati naš grad zvuče kao smrtonosni ubod koji će biti zadan Zagrebu na izdahu…

Tekst nepoznate autorice u grupi Osamdesete u Zagrebu sigurno će vas potaknuti na razmišljanje koliko se toga u Zagrebu promijenilo.

… da se podsjetimo kako je Zagreb izgledao prije nego li su u njega došli vampiri novog vala, onog partizanskog i ovog drugog i razj…. ljepotu i kulturu našega lijepoga grada, iz vremena kada se je znalo ko kam spada, tko je tko i tko šta radi, čija su zaduženja (željeznički kolodvor, došljaci iz provincije koji su hranili, prali i služili gradsku gospodu i građanstvo, “paterfamilijari” i njihove žene dok još nisu radile / zarađivale nego brinule o i sebi, kući i djeci), kada su žene bile tako ženstvene, oblačile se kako žene (vrijeme brust-haltera i svilenih čarapa sa natom, suknje do pola lista!), a muškarci kao muškarci (pogledaj odijela, pogledaj kako su počešljani, uredni i kako je nezamislivo bilo imati zmazane cipele!) ….. a osim toga, muškarci su imali šešir na glavi, a žene kapicu ili šeširić… seljak u svom stilu, seljanke su imale rubac na glavi, gospoda opet u svom stilu …

… pogledaj gradsku kavanu – sad sam se sjetila kak sam bila tam na kavi nedavno, kak je ovo novo preuredio sa plastičnim zavjesama gosp. Zubak, pa mi je došla neka razdrljena konobarica s dlakavim golim nogama, kad sam ju zamolila da mi donese novine na štafelaju (to je kavana, nije buffet na kolodvoru, di se s nogu na šanku pije konjak dok čekaš autobus, tam se pije kava i čitaju novine, ne?), a kaže ona meni: čekaj, sestro, da pitam dal’ imamo toga!!! …..

…. pogledaj kako su ulice čiste (onda se je znalo tko upravlja gradom i zaista se upravljalo njime: ulice su se šmrkovima prale dva puta tjedno, i njima su šetali redarstvenici koji su pazili samo na javni i red i mir, da neko ne pljune na cesti ili baci čik!) ….

…. baš bi bilo super da nam grad dobije “zagrebački” štih kakav je nekada imao, a to moramo odnjegovati mi…… ili prepustiti da nam grad kreiraju ovi koji su izkreirali Trešnjevku, Vrbik, Kajzericu, Lanište, ove od stakla i pleha tzv. business tornjeve i shoping centre od kartona i puno lampi, kaj buju svi strunuli za 20 godina … mi vidimo i znamo kakav su grad htjeli i napravili i kaj su nama ostavili naši preci, HNK, biblioteku, umjetnički paviljon, Zrinjevac, parkove, Lenuccijevu potkovu i sve ove prekrasne zgrade u nasljeđe ….

a što ćemo mi ostaviti?! West gate i city centar One i one kutije kaj se grade bez plana, reda i logike! Kod mene u Vrbanićevoj, doselila sam se prije 6 godina tamo i bio je to još tada miran građanski gradski kvart … u posljednje 3 godine tamo su izgradili oko mene desetak MEGA-zgrada, mravinjaka kaj jedni drugima gledaju u tanjur i kupaonu, s time da niti jedna jedina zgrada nije ista visine! …. niti jedna …. ja to vidim iz svog stana: sve zgrade uglavnom su iste visine 4-5 katova, a ove nove svaka svoje, 8-10 katova… i svaka svoje boje …. i stila tzv. novo bosanske urbane arhitekture na zagrebačkom terenu!

>>> E, MOJ ZAGREBE: Iskopali smo forumsku raspravu staru 10 godina, a građane muče identični problemi


Komentari