Mostovci s građanima protiv odlagališta u bivšoj cementari u Podsusedu

349

Prema Planu gospodarenja otpadom u Zagrebu čija je javna rasprava upravo u tijeku, na području bivše Cementare u Podsusedu planira se izgradnja reciklažnog centra i odlagalište inertnog otpada.

Građanima Podsuseda, kažu iz zagrebačkog Mosta, pokušava se podvaliti priča da se upravo u njihovom naselju, koje je ujedno vodozaštitno područje i izvorište termalnih voda, mora izgraditi jedno takvo odlagalište jer će se baš od tog otpada sanirati podsusedsko klizište Kostanjek. Problem klizišta postoji, međutim taj problem treba odvojiti od parcijalnog i nesuvislog rješenja zbrinjavanja otpada koje ne samo da će nastaviti devastirati dio naselja nego globalno neće riješiti problem zbrinjavanja otpada.

Građanima je na javnu tribinu u Gajnicama 19. veljače 2018. podršku pružio saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev koji je obećao dignuti problem na nacionalnu razinu. Grad Zagreb treba suvislo rješenje za zbrinjavanje otpada, treba suvisao program i taj problem treba rješavati globalno, rekao je Sladoljev. Most se inače zalaže za cjeloviti, ekološki sustav zbrinjavanja otpada čiji je autor prof. dr. Stanko Uršić.

Mostov vijećnik u GČ Podsused – Vrapče Stjepan Belanović na javnoj je tribini u Gajnicama ukazao na trenutačni sustav kojim se pogoduje određenim tvrtkama. Naime, na upit o točnoj lokaciji, broju katastarske čestice i podatcima iz lokacijske dozvole za buduće odlagalište otpada, nadležni iz Grada odgovaraju da se nisu pripremili za takvo pitanje. Međutim u Katastru je vidljivo da je tvrtka CIOS u posjedu katastarske čestice 473/17 katastarske općine Podsused koja se odnosi na Cementaru, odnosno na tri zgrade i tvorničko dvorište.

Most nezavisnih lista poziva sve Zagrepčane, ne samo građane Podsuseda, da do 28. veljače 2018. u sklopu javne rasprave podnesu svoj prigovor na Plan gospodarenja otpadom koji je nesuvisao, neekološki i ne vodi cjelovitom rješavanju problema. Obrasci za prigovor nalaze se na web stranici Eko Zagreb.

MOST nezavisnih lista – Zagreb