Prvi automobil u Zagreb je dovezao grof Marko Bombelles

FOTO: Pixabay
Prvi automobil automobil prošao je 90 km za tri sata i četrdeset pet minuta.

Prvi automobil marke Benz u Hrvatsku je dovezao grof Marko Bombelles, rodom iz Vinice pokraj Varaždina. Prema Obzoru od 17. kolovoza 1899. prvi automobil u Zagreb je dovezao 16. kolovoza 1899. također spomenuti grof Marko Bombelles, prevalivši put od 90 km za tri sata i četrdeset pet minuta.

Iz neutvrđenih izvora (ne postoje autentični podaci) pretpostavlja se da je početkom travnja 1901. zagrebački bravar i trgovac Ferdinand Budicki (1871-1951) dovezao u Zagreb prvi automobil.

U tvrtki Opel & Beyschlag, koja postoji i danas, kupio je rabljeni automobil marke Opel star dvije godine po cijeni od četiri tisuće kruna.

Da bi došao u Zagreb, svu nužnu poduku dobio je novopečeni vozač od gospodina Beyschlaga na stazi Pratera u Beču. Dodatnu obuku stekao je promatrajući vožnju u električnom tramvaju, smjestivši se iza vozača. U Zagreb je došao za dva dana.

Taj isti Budicki zbog prebrze vožnje u Mavrovskoj ulici načinio je 6. lipnja 1901. prvi prometni prekršaj, a protiv njega je od strane Redarstvene straže slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba podnesena prijava.

U knjizi Priče iz starog Zagreba, Krešimira Kovačića, prenesene su reakcije građana na pojavu automobila. Reakcije su bile pretežno negativne, posebice od strane kočijaša i fijakerista. Prijetili su štrajkom a auto su nazivali ‘Nečastiva kolica’.

Ipak, građani su u konačnici prihvatili automobile te je već 1906. godine osnovan prvi hrvatski automobilni klub.

Izvor: Tehnički muzej


Komentari