Muke po javnom prijevozu: ZET-ovci traže mišljenje građana ali su im njihova ‘rješenja’ bolja

Autobusi.org

Građanin je predložio bolje povezivanje zapadnog dijela Zagreba. 

Grad Zagreb provodi pilot projekt ‘Zagreb – inovativni grad’. Građani u ovoj aplikaciji mogu davati, komentirati i ocjenjivati ideje koje Gradska uprava i Zagrebački holding razmatraju.

Jedan od građana odlučio je iskoristiti mogućnost davanja prijedloga, te predložio bolju prometnu povezanost Gajnica i Jarunskog jezera.

Molim da razmotrite bolje povezivanje zapadnog dijela Zagreba u smjeru sjever jug. Primjera radi, za doći iz Gajnica na Jarunsko jezero treba mijenjati tri autobusa ili dva autobusa i tramvaj ili autobus i dva tramvaja i utrošiti barem sat vremena – a radi se svega o 6-7 kilometara udaljenosti! Djeca s jarunskog područja koja idu u gimnaziju na Malešnici slično se muče s nepostojanjem dobre veze javnog prijevoza.

Linija koja bi iz Gajnica (ili iz Podsuseda) preko Malešnice, Španskog i Prečkog došla do Jaruna bolje bi prometno povezala  gimnaziju Lucijana Vranjanina,  Sportski centar Jarun i općenito stanovnike ovih kvartova.

‘Inovativni’ Holding smatra prometnu povezanost – zadovoljavajućom

Inovativni Holding – ZET na prijedlog je odlučio razmotriti. Dapače, zahvalili su na odličnom prijedlogu i ideji. Ipak nakon nekoliko tjedana, odgovor na ideju o novoj autobusnoj liniji bio je negativan.

‘…Na zapadnom područja grada Zagreba, u postojećoj organizaciji prometuje veći broj autobusnih linija, 115 Ljubljanica – Špansko – Jankomir, 116 Ljubljanica – Podsused most, 134 Črnomerec – Prečko i 146 Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir koje spajaju zapadni dio grada s terminalima Ljubljanicom i Črnomercom odakle se presjedanjem na tramvajski/autobusni podsustav nastavlja putovanje prema centru grada ili rubnim područjima, pa tako i na Jarun.

Činjenica je da je potrebno koristiti više različitih autobusnih linija ili kombinacija bus – tramvaj, no gledajući generalno sama prometna povezanost predmetnih područja je ipak zadovoljavajuća. Također treba uzeti u obzir da u sklopu funkcioniranja linija javnog gradskog prijevoza uvijek nije moguće povezati sve dijelove grada direktnom linijom bez presjedanja. Ovim putem zahvaljujemo na prijedlogu i stojimo na raspolaganju za buduće ideje.

Bez obzira na to što je od Gajnica do Jaruna potrebno promijeniti 3 prometna vozila javnog prijevoza, te je potrebno više od sat vremena vožnje javnim prijevozom za 6 km udaljenosti, Inovativni Holding – ZET smatra kako je prometna povezanost zadovoljavajuća.

Prema njihovim riječima ‘činjenica da je potrebno koristiti više različitih autobusnih linija ili kombinacija bus – tramvaj‘, čini se da je za njih zadovoljavajuća.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Primjerice, ako živite na Štefanovcu iznad Dubrave, te želite doći do Jaruna (oko 12 km udaljenosti), potrebno vam je sat i 20 minuta. [/box]

Nevjerojatno da je samo 20 minuta razlika javnim prijevozom doći do Jaruna za duplu razliku u kilometrima. Je li to stvarno dobro prometno rješenje? Ako ne želite presjedati, možete pješačiti skoro 40 minuta a čini se da je to najbrža opcija.

Screenshot: Google maps
Screenshot: Google maps

 

 

 


Komentari