Nečiji molećivi pogled jednostavno prodre do srca.

Prosjaci su dio našeg grada. Nerijetko ih niti ne pogledamo, nerijetko uputimo i pogled osude potaknuti brojnim prevarama i farsama… Ali isto tako, vrlo često nečiji molećivi pogled prodre do našega srca, natjera nas da progutamo knedlu i u istim tim očima prepoznamo svoju baku ili djeda.

Vidimo tad mili izraz lica kakav je imala naša baka kada bi nas nutkala još jednim kolačem. Vidimo izborane, tvrde stračke ruke, ispucale zbog motike u ruci ili godina rada u nekoj tvornici.

Zlatko Gašpar
Zlatko Gašpar

Vidimo bore na licu, dok svaka priča priču o trenutku brige za nas, za najbliže i voljene. Vidimo pognuta leđa, svinuta pod teretom godina i muke, dok su stopala koračala trnovitim putem života.

Vidimo usne naše bake koje se svijaju u slabašan osmijeh prikrivajući tugu zbog našeg odlaska. Vidimo staricu koja doista jest ili je bila nečija baka, a sada moli za novčić slučajnog prolaznika, oslanjajući se na štap koji joj postao jedina pomoć na zalasku njezina života…

Prosjaci nisu samo još jedan običan prolaznik. U njima vidimo i ono što ne bismo htjeli vidjeti, a moramo. Oni nam otkrivaju istinu.

>>>ADVENT IMA I DRUGU STRANU: Tebi bradonjo posvećujem ove rečenice, nadam se da mi nećeš zamjeriti

>>>TAMNA STRANA GRADA: Tužni prizori na ulicama Zagreba imaju i jednu pozitivnu točku (FOTO)

Komentari