(FOTO) Prva etapa u gradnji sljemenske žičare

FOTO: Petar Glebov/PIXSELL

Početna etapa projekta gradnje nove sljemenske žičare je uklanjanje stare, a ono je počela u petak ujutro.

U petak, 17. veljače, u 07,00 sati, Donja stanica stare žičare Sljeme, Bliznec 25, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika započeli su radovi na rušenju
postojeće trase žičare Sljeme. Završetak radova planiran je 15. lipnja 2017.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]27. srpnja 1963., u rad je puštena sljemenska žičara. Žičara je bila u funkciji sve do službenog zatvaranja 1. srpnja 2007. godine, nakon kvara na elektromotoru za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje. Imala je kabine za 4 osobe te prijevozni kapacitet u 1 satu od 450 osoba u jednom smjeru. Brzina žičare bila je 3 m/s, tako da je vozno vrijeme iznosilo 23 minute.[/box]

Bandić je lani istaknuo kako se na projektu žičare „Sljeme“ radi već dvije godine te kako će projekt biti izveden u dvije faze.

Investicija rušenja postojeće infrastrukture je 5,6 milijuna kuna, a pitanje je koliko će koštati gradnja nove i koliko će to trajati?

“Nakon 54 godine ulazimo u povijest. Stara žičara odlazi, a nova dolazi. Do konca 2018. žičara će biti gotova u četiri etape. Za dva tjedna raspisujemo natječaj za opremu koja će vrijediti od 15 do 17 milijuna eura, a ukupna vrijednost projekta je oko 35 milijuna eura do konca 2018.”, kazao je Bandić za N1.

>>> Bandić daje zeleno svjetlo: Počinju radovi rušenja potojeće trase Žičare Sljeme


Komentari