Započeo obrazovni program za mlade nezaposlene osobe

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press

Za projekt Coca-Colina podrška mladima odabrano je 250 polaznika prvoga naraštaja besplatnoga obrazovnog programa namijenjenoga mladim nezaposlenim osobama. Tijekom trodnevnih radionica polaznici će stjecati poslovne i životne vještine za povećanje konkurentnosti na tržištu rada

Odabrano je 250 mladih nezaposlenih osoba, polaznika prvoga naraštaja programa Coca-Colina podrška mladima koji će se održati u četiri hrvatska grada – sto polaznika u Zagrebu te po pedeset u Osijeku, Sisku i Splitu. U Zagrebu trodnevna radionica za prvu skupinu polaznika započela je danas 15. studenoga, a druga je skupina na rasporedu od 6. do 8. prosinca. U Osijeku će se radionica održati od 22. do 24. studenoga, u Sisku od 29. studenoga do 1. prosinca, a u Splitu od 13. do 15. prosinca.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press
Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press

Projekt kojemu je cilj povećati zapošljivost mladih i pridonijeti rješavanju jednoga od najvećih društvenih problema, njihove visoke nezaposlenosti, polaznike će upoznati sa životnim i poslovnim vještinama koje mladima najčešće nedostaju pri ulasku na tržište rada, a tražene su od strane poslodavaca. Tako su prva dva dana rezervirana za poslovne vještine, odnosno teme koje uključuju financijsku pismenost, poslovno planiranje, upravljanje projektom te prodajne i pregovaračke vještine o kojima će predavati iskusni i cijenjeni predavači dr. sc. Predrag Pale, Vesna Kezdorf, dr. sc. Andrej Grubišić, Romeo Jerčić, Mladen Jančić i Vesna Vrga Perović. Posljednjega dana radionica mladi će usvajati životne vještine i razgovarati o temama koje uključuju razumijevanje sebe i osobni razvoj, interakciju i umrežavanje, davanje povratnih informacija i komunikaciju, a u njih će ih uvesti stručnjaci Grupe Selectio, vodeće grupacije specijalizirane za savjetovanje u ljudskim potencijalima i potrazi za kadrovima, ujedno partnera projekta. Isto će tako s mladima praktična iskustva i savjete za uspješan razvoj karijere dijeliti mentori, Coca-Colini menadžeri.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press
Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press

Osim sudjelovanja na predavanjima polaznici će u sklopu programa imati na raspolaganju mrežnu obrazovnu platformu putem koje će moći pristupiti dodatnim materijalima i literaturi. Na kraju programa svi koji su nazočili i odslušali 9 od 10 predavanja dobivaju potvrdu o završenoj obuci koju izdaje Coca-Cola HBC Hrvatska. Osim što će polaznicima stečene vještine na kraju programa omogućiti da se bolje istaknu među ostalim posloprimcima i lakše pronađu put do radnoga mjesta, njihovi životopisi ostaju u bazi kandidata Grupe Selectio, kojom se koristi velik broj hrvatskih poslodavaca.

Program je Coca-Colina podrška mladima namijenjen mladim nezaposlenim osobama te su u program izobrazbe odabirani kandidati koji u prvome redu zadovoljavaju formalne kriterije te prema prvenstvu prijave. Formalni kriteriji podrazumijevaju da kandidat ima od 18 do 30 godina, nije zaposlen, ne sudjeluje u drugim programima osposobljavanja te ima želju i motivaciju da stekne nove životne i poslovne vještine radi lakšega pronalaženja posla. Zbog velikoga zanimanja za program kandidati koji zadovoljavaju formalne kriterije, ali zbog ograničenoga broja mjesta nisu odabrani za sudjelovanje u radionicama ove godine, tu će mogućnost dobiti već početkom sljedeće godine kad Coca-Cola HBC Hrvatska namjerava organizirati dodatnu radionicu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press
Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Press

Svima zainteresiranima koji nisu mogli biti obuhvaćeni programom u ovoj godini ili se nisu stigli prijaviti, prilika se pruža iduće dvije godine kad će se projekt nastaviti provoditi s ciljem da se proširi i na druge gradove te obuhvati ukupno više od tisuću mladih.

Projekt Coca-Colina podrška mladima održava se uz potporu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te Hrvatske udruge poslodavaca, a provedbi programa priključile su se i udruge Institut za stručno usavršavanje mladih, PRONI – Centar za socijalno podučavanje, studentska udruga AIESEC te gradovi Osijek i Sisak. Medijski je partner projekta Hanza media.

Više podataka o programu nalazi se na https://prijava.cocacolinapodrskamladima.hr/.


Komentari